PILDID JA VIDEO ⟩ SpaceX-i kosmosekapsel Crew Dragon nelja astronaudiga pardal startist ISSi suunas

Inna-Katrin Hein
Copy

Ameerika Ühendriikide kosmoselendudefirma SpaceX-i Falcon 9 taaskasutatav rakett koos mehitatud Crew Dragon kosmosekapsliga, mis kannab nime Resilience, startis edukalt Floridast Canaverali neeme Kennedy kosmosekeskusest.

Pardal on neli uut astronauti, kes suunduvad Maast 400 kilomeetri kõrgusel asuvasse Rahvusvahelisse kosmosejaama (International Space Station – ISS) ja nende lend kestab 27 tundi, teatab reuters.com.

Meeskonda kuuluvad ameeriklased Michael Hopkins, Victor Glover ja Shannon Walker ning Jaapani kosmoseagentuuri astronaut Soichi Noguchi. Nende missioon ISSil kestab pool aastat.

Videokaader astronautidest, kes lendavad Crew Dragon kosmoselaevaga Rahvusvahelisse kosmosejaama (ISS). Vasakult: ameeriklased Shannon Walker, Victor Glover, Michael Hopkins ja jaapanlane Soichi Noguchi
Videokaader astronautidest, kes lendavad Crew Dragon kosmoselaevaga Rahvusvahelisse kosmosejaama (ISS). Vasakult: ameeriklased Shannon Walker, Victor Glover, Michael Hopkins ja jaapanlane Soichi Noguchi Foto: MARO SIRANOSIAN/AFP/Scanpix

USA kosmoseagentuuri NASA teatel oli paar tundi enne 15. novembri õhtul USA idaranniku aja järgi toimunud starti kosmosekapslis õhuleke, kuid see parandati ja start toimus õigel ajal.

Alguses pidi Crew Dragon startima 14. novembril, kuid halva ilma tõttu lükati start edasi.

SpaceX kosmosefirma omanik on Lõuna-Aafrikast pärit USA ettevõtja Elon Musk.

SpaceX kosmosekapsli lendu kommenteerisid sotsiaalmeedias USA praegune president Donald Trump ja presidendivalimised võitnud Joe Biden.

Trump nimetas starti õnnestunuks ja teatas, et NASA oli enne tema presidendiks saamist 2017 «katastroofi äärel» ja tema valitsusjal on taas saanud jalad alla.

«Nüüd on NASA maailma kõige tuntum ja popularsem kosmoseagentuur,» kirjutas Trump Twitteris.

Järgmise aasta jaanuaris USA presidendiks saav Joe Biden nimetas Crew Dragon lendu teaduse triumfiks.

«See lend näitab, mida võime saavutada, kui rakendame oma innovaatilisust, leidlikkust ja osavust,» kirjutas Biden oma tviidis.

USA lõpetas oma kosmosesüstikuprogrammi 2011 ja alates sellest viisid USA ja teiste riikide astronaute ISSile Venemaa Sojuz kosmoselaevad.

SpaceX hakkas 2012 arendama oma rakette ja kosmoselaevu (kapsleid) ning nüüd lennatakse nendega ISSile ja tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles