VIDEO Türkmenistani diktaator tegi oma lemmikkoera auks hiiglasliku kullatud ausamba

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Türkmenistani president Gurbanguly Berdymukhamedov avas pealinna liiklustigedal ringil kuuemeetrise kullatud koera kuju.
Türkmenistani president Gurbanguly Berdymukhamedov avas pealinna liiklustigedal ringil kuuemeetrise kullatud koera kuju. Foto: Kuvatõmmis Twitterist

Türkmenistani president avas sel nädalal suurejoonelise pillerkaariga oma lemmikkoera hiiglasliku kuldse kuju. 

Türkmenistani pealinnas liiklustihedal ringil kuuemeetrise kullatud koerakuju avanud riigi kauaaegne juht Gurbanguly Berdymukhamedov avas oma lemmikkoeratõule Alabaile ehk Kesk-Aasia lambakoerale pühendatud kuju suure tantsu ja tralli saatel, vahendas Reuters.

Kesk-Aasia lambakoera kuju avati loomulikult suure pidustusega, kust ei puudunud tants ja laul. 

Kuju pjedestaali ümber mähitud ekraanil on võimalik möödujatel vaadata ka koera elusversiooni lõbusalt jooksmas ja hüppamas. 

Alabai koer ei ole aga esimene massiivne kullatud kuju, mille president Kurbanguly Berdymukhamedov avas. 

2015. aastal avas president kullatud kuju, mis kujutas teda hobuse seljas istumas. 

Türkmenistani president Gurbanguly Berdymukhamedov avas 2015. aastal kullast kuju, mis kujutab teda hobuse seljas istumas.
Türkmenistani president Gurbanguly Berdymukhamedov avas 2015. aastal kullast kuju, mis kujutab teda hobuse seljas istumas. Foto: AFP / Scanpix

Koerad ja hobused on selles isoleertud kõrberiigis rahvusliku uhkuse tunnus. Kuue miljoni elanikuga riigis, mis sõltub suuresti maagaasivarudest saadavatest tuludest, kasutavad paljud traditsioonilised karjakasvatajad veel tänaselgi päeval koeri ja hobuseid. 

Berdymukhamedov on alates 2007. aastast juhtinud range kontrolliga endist Nõukogude riiki ja teda nimetatakse mitteametlikult Arkadagi ehk kaitsjaks.

Berdymukhamedov on suur Alabai ehk Kesk-Aasia lambakoera fänn ning on tõugu nimetanud isegi rahvuspärandiks ja kirjutanud neist nii raamatu kui ka luuletuse. 2017. aastal kinkis ta ühe Alabai kutsika ka Venemaa presidendile Vladimir Putinile.

Türkmenistani president Gurbanguly Berdymukhamedov kinkis Venemaa president Vladimir Putinile koera.
Türkmenistani president Gurbanguly Berdymukhamedov kinkis Venemaa president Vladimir Putinile koera. Foto: Reuters / Scanpix

Suur ja jässakas tõug on tuntud kui hundimurdja just tänu oma osavusele valvata lammaste ja kitsede üle. Koera kasutatakse ka kodude valvamisel ning Türkmenistanis populaarsel meelelahutusel koerte võitlustel.

Gurbanguly Berdimuhammedow on Türkmenistani president alates 14. veebruarist 2007. Enne seda oli ta aastatel 2001–2006 Türkmenistani peaministri asetäitja ja alates 21. detsembrist 2006 presidendi kohusetäitja.

Berdimuhammedow on ühtlasi riigi ainsa partei Türkmenistani Demokraatliku Partei juht, valitsusjuht ja riigikaitse kõrgeim juht.

Pärast president Saparmyrat Nyýazowi surma nimetati asepeaministrina töötanud Berdimuhammedow presidendi kohusetäitjaks. Põhiseadusest eemaldati säte, mis keelas presidendi kohusetäitjal presidendiks kandideerida. 

11. veebruaril 2007 toimunud presidendivalimistel saavutas ta valimiskomisjoni andmetel 89 protsendi valijate toetuse 99-protsendilise valimisaktiivsuse juures. 

Berdimuhammedowi ametiajal on mõnevõrra leevenenud Nyýazowi võimuaastatele iseloomulik isikukultus, enam pole keelatud «ebatürkmeenipärased» kultuurinähtused nagu ballett ja ooper.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles