Kellele kuulub Londonis Sherlock Holmesi maja aadressil 221B Baker Street? (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Šoti kirjaniku Arthur Conan Doyle'i loodud detektiiv Sherlock Holmes elab 19. sajandi lõpul Londonis aadressil 221B Baker Street
Šoti kirjaniku Arthur Conan Doyle'i loodud detektiiv Sherlock Holmes elab 19. sajandi lõpul Londonis aadressil 221B Baker Street Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Suurbritannia meedias on pikka aega arutatud, kellele kuulub Londoni maja aadressil 221B Baker Street, mida seostatakse kirjanik Arthur Conan Doyle’i loodud detektiivi Sherlock Holmesiga, kes romaanide järgi seal elas.

Briti meedia teatel kirjutas Doyle oma Sherlock Holmesi lood 19. sajandi lõpul, mil nimetatud maja ei olnud veel olemas, Baker Street oli siis lühem ja majad lõppesid numbriga 100.

Arthur Conan Doyle 1908. aasta fotol
Arthur Conan Doyle 1908. aasta fotol Foto: Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Scanpix

See fakt ei ole kahandanud inimeste huvi aadressil 221B Baker Street asuva maja vastu, pigem kasvatanud.

Pikka aega ei olnud teada, kellele kuulub Sherlock Holmesi kodumaja, kuid väljaande Time uurivad ajakirjanikud tegid nüüd kindlaks, et maja kuulub alates 2015. aastast 57-aastasele Dariga Nazarbajevale ja ta pojale, 35-aastasele Nurali Alijevile.

Dariga Nazarbajeva
Dariga Nazarbajeva Foto: Shamil Zhumatov/Reuters/Scanpix

Tegemist on Kasahstani endise presidendi Nursultan Nazarbajevi tütre ja lapselapsega.

Ajakirjanike andmetel kuulub Nazarbajevale ja Alijevile veel maju ja maad aadresside 215 Baker Street ja 237 Baker Street vahel.

Dariga Nazarbajeva oli ooperilaulja, kes on olnud ka Kasahstani asepeaminister ja senati spiiker. Kasahstanis arvatakse, et temast saab kunagi president.

Majandusväljaande Forbes andmetel on Nazarbajeva vara suurus ligi 600 miljonit dollarit (500 miljonit eurot).

Nazarbajeva poeg sai ülikoolis majandust õppides 19-aastasena Kasahstani suurima suhkrutehase juhiks ja on hiljem olnud oma riigi ühes suurema panga juhatuses.

Forbesi andmetel on noorel mehel umbes 236 miljonit dollarit (200 miljonit eurot).

Timesi andmetel haldab Baker Streeti maju firma Framont Baker Street Limited, millest pool kuulub Araabia Ühendemiraatides asuvale kinnisvarafirmale.

Nazarbajevi perekonda esindavad advokaadid ei ole kommenteerinud, kas pereliikmetel on Londonis kinnisvara, kaasa arvatud maja, mida seostatakse raamatu- ja filmidetektiivi Sherlock Holmesiga. 

Jude Law Dr. John Watsonina ja Robert Downey Jr Sherlock Holmesina filmis «Sherlock Holmes: A Game Of Shadows»
Jude Law Dr. John Watsonina ja Robert Downey Jr Sherlock Holmesina filmis «Sherlock Holmes: A Game Of Shadows» Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Nursultan Nazarbajev astus Kasahstani presidendi ametikohalt 2019 tagasi, kuid on ikka poliitikas aktiivne. Ta juhib Kasahstani rahvusliku julgeoleku nõukogu, kuid ka võimuparteid Nur Otan.

Nazarbajevi kultusele viitab see, et ta presidendiajal kandis Astana tema järgi nime Nur-Sultan.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles