PILDID ⟩ Leedukad avastasid järvepõhjast ülihästi säilinud keskaegse sõduri

Elu24
Copy
Sõjamehe varustus on ideaalses korras säilinud.
Sõjamehe varustus on ideaalses korras säilinud. Foto: twitter.com/G. Krakauskas

Mitusada aastat vanad säilmed üllatasid arheolooge. Säilinud riided ja mõõk on esmakordne seesugune leid Leedus.

Leedus avastati Askeja järve põhjast erakordselt hästi säilinud keskaegse sõduri säilmed. Üheksa meetri sügavusel mudases järvepõhjas lebanud luude juures on 16. sajandist tänaseni säilinud mõõk, riided ja isegi kvaliteetsed nahksaapad.

Vilniuse lähedal asuvat järve on läbi kammitud juba 1998. aastast saati. Kitsa ja pika järve põhjast on avastatud silla jäänuseid, põhja läinud parv ja muid olulise Dubingiai linnusega kaasnenud asustuse jälgi.

Keskaegne sõdur on aga esimene seesugune leid kogu Leedus. Seni leiti inimsäilmeid vaid tuntud matusepaikadest. See, et arheoloogid komistasid juhuleiuna täisvarustuses sõduri otsa, on aga lotovõit.

Uurijaid üllatas, et ka täiesti orgaaniline materjal on 500 aasta jooksul ideaalses korras säilinud. Nahksaabastel olid koguni kannused küljes. Jäänuste juurest leiti ka mõõk ning noad, üks neist nahktupes.

Noore sõduri säilmete päritoluaeg ongi määratud nende asjade välimuse järgi. Team surma põhjust veel ei teata, seepärast jätkavad teadlased tööd Vilniuse ülikoolis. Leedu meedia avaldas ka rohkem pilte leidudest ja tolleaegse sõjamehe arvatavast välimusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles