Donald Trump võib järgnevatel kuudel kiusata Joe Bidenit kolmel viisil

Inna-Katrin Hein
Copy
Jaapani Saitama maskivabrikus valminud maskid, mis kujutavad USA presidendivalimised võitnud demokraati Joe Bidenit (vasakul) ja vabariiklasest presidenti Donald Trumpi
Jaapani Saitama maskivabrikus valminud maskid, mis kujutavad USA presidendivalimised võitnud demokraati Joe Bidenit (vasakul) ja vabariiklasest presidenti Donald Trumpi Foto: BEHROUZ MEHRI/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide presidendivalimised võitis rohkem kui 270 valijamehe häälega demokraat Joe Biden, kuid vabariiklasest USA president Donald Trump, kes sai 214 valijamehe hääle, ei taha Bideni võitu tunnistada.

USA valimiste asjatundjate hinnangul saab Trump kiusata Bidenit järgnevatel kuudel kolmel viisil, teatab mtvuutiset.fi.

Trump on nii Twitteris kui ka sõnavõttudes öelnud, et nüüdsetel valimistel võltsiti tulemusi ja tegelik võitja on hoopis tema.

USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: SWNS.com/Scanpix

USA presidendil on viimasel kahel võimuloleku kuul veel palju võimu, mille tõttu võib ta  kahjustada ja takistada valimised võitnud Bidenit, kes annab presidendi ametivande 20. jaanuaril 2021.

Donald Trump saab Joe Bideni elu teha raskemaks kolmel põhiviisil:

1. Keelab ressursid

Võimu üleandmine ühelt presidendilt teisele on keeruline protsess. USA valitsus peab lisaks presidendile ja ministritele nimetama ametisse ka sadu diplomaate ja tuhandeid ametnikke.

USAs kehtestati 1960. aastatel seadus, mis peaks võimu üleandmist lihtsustama. Seaduse kohaselt on uuele valitsusele selleks ette nähtud miljoneid dollareid, pääs ametkondadesse ja tähtsate dokumentide ja andmete juurde, kaasa arvatud luureinfole.

Seni ei ole vanade ja uute võimulolijate vahel veel koostööd näha olnud.

Võimu üleandmise eest vastutav ametkond General Services Administration (GSA) on keeldunud üleandmist alustamast ja arvatakse, et selle taga on president Trump, kes andis vastavasisulise käsu.

Asjatundjate hinnangul võib Trump kiusata Bidenit ja tema administratsiooni detsembri lõpuni. Uuel aastal saaks Biden Trumpi kohtusse kaevata.

Trumpi ei ole seni seadused takistanud ja ta võib jätkata kiusamistaktikaga uue presidendi ametisse astumiseni 20. jaanuaril 2021, Bideni presidendiaeg algab selle tõttu üsna keeruliselt.

Kui Biden ja tema administratsioon ei saa Trumpi tekitatud takistuste tõttu vajalikku infot, siis võib see mõjutada negatiivselt nii USA sisepoliitikat kui ka mainet rahvusvahelisel areenil.

2. Räägib valimispettusest

USA meedia teatel on president Donald Trumpil plaanis minna oma riigis turneele ja kohtumistele, kus räägib vabariiklastest valijatele valimispettusest.

USA presidendivalimiste valimiskomisjonide teatel ei leidnud nad märke valimispettusest, mis oleks võinud kaalukausi Bideni kasuks kallutada.

USA presidendivalimised toimusid 3. novembril ja juba 4. novembril oli näha, et Joe Biden on valimisi võitmas.

Bidenil on olemas 279 valijamehe hääl. Demokraadist presidendikandidaat on võitmas Pennsylvanias rohkem kui 50 000 häälega, Wisconsinis rohkem kui 20 000 häälega ja Michiganis rohkem kui 150 000 häälega.

USA presidendivalimised võitnud demokraat Joe Biden kõnelemas 10. novembril Delaware'is Wilmingtonis.
USA presidendivalimised võitnud demokraat Joe Biden kõnelemas 10. novembril Delaware'is Wilmingtonis. Foto: Biden Presidential Transition via CNP /MediaPunch via www.imago-images.de/imago images/MediaPunch/Scanpix

Häälte uuestilugemine või kohtusse minek ei anna nende osariikide hääli kindlasti Trumpile.

See aga ei takista Donald Trumpil kõva kisa tegemast. Kuna Trump ei ole kaotust tunnistanud, siis on üsna palju neid ameeriklasi, kes ei ole Joe Bideni võitu heaks kiitnud ja omaks võtnud.

See olukord võib raskendada Bideni valitsusel ametisse astumist ja tegutsemist vastavalt seadustele.

3. Hoiab vabariiklasi raudses haardes

Väidetavalt tahab Donald Trump kandideerida 2024. aasta USA presidendivalimistel. Florida vabariiklasest senaator Marco Rubio jõudis juba öelda, et Trump oleks Vabariikliku Partei presidendikandidaat number 1.

Rubio väljaütlemine näitas, kui populaarne on Trump vabariiklaste seas ja kui raudses haardes ta neid hoiab. Viimase nelja aasta jooksul on USA Vabariiklik Partei olnud põhimõtteliselt Trumpi ainuideoloogia partei.

Trumpi mõjukusele viitab ka see, et paljud juhtivad vabariiklased ei õnnitlenud demokraat Joe Bidenit valimisvõidu puhul.

Bidenit õnnitlesid need vabariiklastest senaatorid, kes ei ole Trumpi silmis just heas kirjas.

USA välisminister Mike Pompeo ja senaator Mitch McConnell rõhutasid, et kõik seaduslikud hääled tuleb lugeda. See on otsene viide Trumpi retoorikale.

USA Kongressi ülemkoda ehk senat on seni vabariiklaste kontrolli all ja demokraadist uus president Joe Biden peab tegema nendega koostööd.

Samas on teada, et Trump ja vabariiklased ei ole väga koostööaltid.

Trump võib mõjutada nii otseselt kui ka kaudselt seda, kas Joe Biden saab oma ametiajal millegi tähelepanuväärse ja olulisega hakkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles