Rootsis leiti haruldane viikingiaare, milles on 1000 aasta vanune münt Normandiast

Inna-Katrin Hein
Copy
Viikingiaare. Pilt on illustreeriv
Viikingiaare. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Rootsi arheoloog leidis metalliotsija abil pealinna Stockholmi lähedasest Täbyst 1000 aasta vanuse viikingiaarde, osa aardest on suure tõenäosusega Lähis-Idast.

Arheoloog Maria Lingströmi teatel on tegemist ainulaadse aardega, millesarnast ei ole varem leitud, teatab aftonbladet.se.

Stockholmist ja lähedastelt aladelt on viikingiaardeid otsitud alates 18. sajandist. Varem ei ole sealt varandust leitud, kuid selle aasta juulis oli Lingströmil õnne. Ta metalliotsija hakkas Täbys metsikult piiksuma ja naine sai kohe aru, et maa sees on midagi suurt.

Ilmnes, et aare on vaid paarikümne sentimeetri sügavusel ning Lingström koos oma kolleegidega kaevas selle välja augustis. Maapinda oli sajandeid tagasi peidetud keraamiline anum, milles oli kaheksa metallist kaelaehet, 12 münti linases kotis, kaks hõbedast käevõru, kaks pärlit ja lihtne mehe hõbesõrmus.

Arheoloogid tegid kindlaks, et osa aardest on Lähis-Idast, Prantsusmaalt ja Saksamaalt.

«Mündid on vermitud arvatavalt 10. sajandi lõpul, ehted on pisut vanemad. Aare võidi peita 11. sajandil,» teatasid arheoloogid.

Üks müntidest on ainulaadne ja see on pärit Normandiast. Rootsi arheoloogid on mündi pilti näinud 16. sajandi raamatus, kuid Rootsis ei ole seda varem leitud.

Arheoloogide arvates võis see aare kuuluda mõnele viikingikaupmehele, kelle maja asus kohas, kust nad vara leidsid.

Leitud aare pannakse pärast uurimist ja konserveerimist näitusele Stockholmi ajaloomuuseumisse.

Pilte vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles