Eesti poisi loodud natsirühmituse 17-aastane liige saadeti Inglismaal trellide taha (1)

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
17-aastane Paul Dunleavy mõisteti süüdi terroriorganisatsiooni kuulumises.
17-aastane Paul Dunleavy mõisteti süüdi terroriorganisatsiooni kuulumises. Foto: West Midlands Police

Suurbritannias mõisteti Eesti teismelise loodud neonatside terrorirühma kuulunud 17-aastane spordipoiss vangi. Lisaks on süüdistuse saanud mitmed teised üle maailma tegutsenud sama grupeeringu liikmed.

Teismeline Paul Dunleavy mõisteti vangi seoses sellega, et ta aitas ette valmistada neonatside rõhmituse terroriakte, vahendas BBC.

Kohtunik otsustas, et 17-aastase Paul Dunleavy nime võib avalikult seoses Feuerkrieg Division (FKD) neonatsigrupeeringuga välja tuua, kuid samas viitas kohtunik, et noormehe teod olid saamatud.

Dunleavy tunnistas kohtus, et omas üheksat terroriaktide käsiraamatut. Lisaks leiti noormehe arvutist videoid Uus-Meremaa 2019. aasta terrorirünnakust, milles suri 51 inimest.

Birminghami kroonikohtu kohtunik Paul Farrer määras noormehele karistuseks viieks aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse. 

Terrorirünnaku ettevalmistamist eitanud Dunleavy liitus neonatside rühmituse Feuerkregi divisjoniga (FKD) eelmise aasta juulis.

Neonatside terrorirühma lõi 13-aastane eestlane ja see keelati sel suvel Ühendkuningriigis, kuna rühmitus oli seotud terrorismi juhtumitega kogu maailmas.

Kohtunik Farreri sõnul oli Dunleavy pakkunud tulirelvadega seotud praktilisi nõuandeid teistele FKD liikmetele, kellest mõned on ennast süüdi tunnistanud teistes riikides seoses terroriaktides.

Dunleavy kavatses küll toime panna terroriakti, kuid kohtuniku sõnul oleks selle toimumine olnud ebatõenäoline, sest noormehe ettevalmistused ses osas olid juba vildakad. 

«Tema autism mõjutab tema küpsust ja arusaamist,» selgitas kohtunik.

Prokuröride sõnul oli terrorirühmituse FKD eesmärk liberaalse demokraatliku süsteemi kukutamine, algatades massimõrvu sooritavate isikute kaudu võidusõja.

Pärast FKD veebivestlusgrupiga liitumist hakkas Dunleavy enesele teadmata suhtlema salapolitseinikuga.

«Ma saan relvad ja ajan end vormi,» rääkis noormees salapolitseinikule.

Dunleavy vahistati tema kodus West Midlandsis 2019. aasta septembris.

Uurijad arestisid kinnipidamise käigus tema telefoni, üle 90 dokumendi tulirelvadest, lõhkeainetest ja sõjalistest taktikatest, parempoolsete materjalide ja interneti-vestluste kohta.

Nad leidsid noormehe kodust ka mitu nuga, õhupüsse, näokatteid, kamuflaaživärvi, pumppüssi hülsse ja kuulikestasid.

«Sellel poisil oli ebatervislik huvi üle maailma toime pandud rünnakute vastu ja ta teadis täpselt, milliste veebiplatvormidega liituda, et oma äärmuslikke vaateid jagada,» ütles Lääne-Midlandsi terrorismivastase üksuse juht uurija Kenny Bell.

Eesti poisi juhitud terrorirühmitus

Suures osas internetis eksisteerinud rahvusvaheline neonatsirühmitus  Feuerkrieg Division teatas selle aasta alguses, et see on laiali läinud.

«See alatu valge ülemvõimu rühmitus propageerib vägivalda ja püüab külvata lõhesid, otsides veebis noori ja haavatavaid inimesi,» ütles Suurbritannia siseminister Priti Patel juulis, kui soovis, et parlamendi luba liigitada grupeering terrorirühmituseks. 

Siseministeeriumi avalduses lisati, et organisatsioon propageeris vägivalla ja massimõrvade kasutamist apokalüptilise võidusõja nimel.

FKD loodi 2018. aasta lõpus ja rühmitus otsis liikmeid veebis, eriti krüpteeritud sõnumsiderakenduste ja kanalite kaudu.

Rühma ideoloogia edendas ideed, et ühiskond laguneb rasside sõjaks avades seeläbi tee neonatsistliku riigi loomiseks. Rühma idee oli see, et protsessi tuleks terroriaktide abil kiirendada.

Ühendkuningriigis on valitsuse keelatud terroristlike organisatsioonide nimekirjas üle 80 grupeeringu.

FKD liikmeks astujad pidid oma kohalikus piirkonnas üles panema propagandaplakatid ja saatma juhile seda tõendavad fotod. 

Grupeeringu eesotsas olnud Eesti poisi, kes kasutas varjunime Commander, isiku tegi tegi sel aastal kindlaks Eesti sisejulgeolekuteenistus.

Eesti õigussüsteemi kohaselt ei saa aga lapsi kuritegude eest seaduslikult vastutusele võtta ja seetõttu tuleb neid juhtumeid käsitleda muude õiguslike vahenditega, et kaitsta last enda eest ja kaitsta ka kõiki teisi kahtlustatava tekitatava ohu eest.

Rühmaga seotud inimesed on nüüdseks kogu maailmas süüdistuse saanud.

Suurbritannias on FKD-ga seotud kolm terrorismivastast menetlust.

Veebruaris tunnistas end tulirelvadega seotud süüdistustes süüdi üks Ameerikast pärit grupeeringu liige, kes oli kavandanud Las Vegase sünagoogi süütamist.

Samal kuul tunnistas rühmitusega seotud USA sõdur end süüdi lõhkeainete, hävitusseadmete ja massihävitusrelvadega seotud teabe levitamises.

Leedus süüdistatakse väidetavat teismelist liiget mullu pealinna ühe kontori ette pommi jätmises, mis küll õnneks ei plahvatanud. 

Politsei teatel leiti noormehe juurest pommide valmistamiseks vajaminevaid materjale ja improviseeritud tulirelv.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles