SKANDAAL Miks solvab «Nõidade» film puudega inimesi?

Spekter
Copy
Anne Hathaway filmis «Nõiad»
Anne Hathaway filmis «Nõiad» Foto: Filmikaader

Menukirjanik Roald Dahli jutustusest «Nõiad» ilmunud Oscari-näitlejatega ekraniseering on vaatamata A-kategooria tegijatele osutunud möödalaskmiseks nii kriitikute kui ka paljude vaatajate silmis. Nüüd on filmi tabanud uus hoop, mis on sundinud Warner Brosi filmistuudio linaloo eest vabandust paluma.

1983. aastal ilmunud raamatu ja nüüd filmi peategelaseks on inglise poiss Luke, kelle vanemad hukkuvad ning kes peab minema elama oma vanaema juurde Norrasse. Filmis on peategelane mustanahaline ameerika poiss ning tegevus leiab aset eelmise sajandi keskpaiga USA lõunaosariikides, andes filmile teatava rassipoliitilise alatooni, mis aga siiski filmis siiski suuremat rolli ei mängi. Põhiprobleem on nii raamatus kui ka filmis sama: peatada tuleb lapsi vihkavate nõidade salaselts, kes plaanivad hakata lapsi massiliselt võlujoogi abil hiirteks moondama, et neid siis lihtsamini hävitada kui seni.

Asjaolu, mille pärast Warner Brosil tuli vabandust paluda, seisnes nõidade välimuses. Kui harilikult on nõidadeks lihtsalt maagiliste võimetega kurjamid, siis antud juhul oli tegemist selgepiirilisi füüsilisi iseärasusi omavate deemonitega: nad on kiilad, kõrvuni suuga, äärmiselt venivate ninasõõrmetega, varvaste ja sõrmedeta olendid, kes peidavad oma kinnastes küüniseid. 

Kui juba kiilaspäisuse groteskse kujutamise (peanahal on parukate kandmisest jälgid lööbed) probleem oleks võinud filmistuudios mõned häirekellad helisema panna – nõidade koosolek näeb välja nagu vähihaigete konventsioon ja kiilaspäisus on siiani ühiskonnas tabu –, siis juhtis Twitter filmitegijate tähelepanu faktile, et Anne Hathaway kehastatud peanõia käed meenutavad üht spetsiifilist jäsemepuuet (Ectrodactyly), kus sõrmed ei arene täielikult välja.

Puudega inimeste eest seisvad inimesed juhivad tähelepanu, et pahalaste kujutamine reaalselt eksisteerivate puuetega võib negatiivselt mõjutada seda, kuidas suhtutakse inimestesse, kel need puuded ka päriselt on. Paraku seisnebki kõnealune film suuresti selles, kui koledad ja jubedad need nõiad on ning nende füüsilisi iseärasusi rõhutatakse igas stseenis.

Oma pahameelt on väljendanud ka paraolümpialased, kes on Warner Brosis pettunud nende suutmatuse pärast kaaluda, millist mõju sellised tegelaskujud võiksid ühiskonnas omada.

Tuntud fantaasialoo on ekraanile toonud igati nimekas režissöör ja stsenarist Robert Zemeckis – unustamatute linalugude «Forrest Gump» ja «Tagasi tulevikku» lavastaja. Filmis, mis kannab originaalpealkirja «The Witches», teeb kõige suurema rolli Oscari-võitja Anne Hathaway, kes mängib nõidade pealikku. Vanaema rollis astub üles samuti kuldmehikesega pärjatud Octavia Spencer.

Esmakordselt jõudis lugu kinoekraanidele 1990. aastal, mil selles mängisid kesksetes osades Anjelica Houston ja Rowan Atkinson. Loost on tehtud ka ooper ja BBC kuuldemäng.

Copy
Tagasi üles