Tuuli Rand ja Kristel Aaslaid meenutasid, kuidas nad lapsepõlves mardi- ja kadripäeva tähistasid

Raadio Elmar
Copy

Saaremaalt pärit duo ÖED ehk Tuuli Rand ja Kristel Aaslaid käisid raadio Elmar LIVE stuudios esitlemas oma uut singlit «Ja ma luban sulle». Juttu oli ka mardipäevast ja kadripäevast, õigemini sellest, kuidas nad aastaid tagasi neid tähtpäevi tähistasid.

Eesolevate külmadega saabuvad peagi Eesti rahvakalendri pühad mardipäev ja kadripäev. Ansambel ÖED liikmed Tuuli Rand ja Kristel Aaslaid jagasid raadio Elmar päevaprogrammis meenutusi, mida nemad lapsepõlves antud tähtpäevade puhul ette võtsid.

«Meie kodus peeti mardi- ja kadripäeva traditsiooni kenasti meeles, sai üksjagu jooksmas käidud ja väga lõbus oli ka. Pean tunnistama küll seda, et meie eeskavad olid pooleldi läbi mõtlemata. Improviseerimine toimus tihtilugu alles kohapeal. Laulsime laulu ja küsisime kohe kommi. Mäletan ka seda, et soovisime erinevate kodude pererahvale näiteks head viljaõnne või lapseõnne, üleüldse igasugust õnne. Ühel aastal valmistasime ette kotitäie erinevaid mõistatusi. Mäletan sellest ajast kahjuks üsna vähe detaile, ilmselt suhkrueufooria võttis kogu mälu ära,» naeris Kristel Aaslaid. 

Tuuli Rannal meenuvad kadri- ja mardipäevaga kogemused, mis tekitasid lapsena ennekõike palju küsimusi. «Mina mäletan seda, et nii imelik oli võõraste koju minna. Kusjuures, mitte keegi meist ei osanud mitte midagi erilist teha, lihtsalt laulsime tuntud Mardilaulu «....laske Mardid tuppa tulla marti, marti!» ja oligi kõik. See oli nii kummaline. Kui laulsime ära, siis ei teadnud täpselt, et kas peaksime nüüd kommi saama või mis õigupoolest toimuma hakkab. Mäletan millegipärast just imelikku vibe'i. Halloweeni'ga on tänapäeval kõik palju lihtsam, tead täpselt, kuidas süsteem käib. Ju selle mardi- ja kadripäeva traditsiooniga oli nii, et me lihtsalt ei teadnud päris täpselt, kuidas käituma peame,» sõnas Tuuli Rand.

«Meenub ka see, et kui kodus parasjagu kommi ei olnud, siis väljast kostvat laulu kuuldes lasime toast ruttu tuled kustu. Olin siis ise juba suurem ja jooksma ei läinud. Kui kodus parasjagu kommi ei olnud, siis ju ei tahtnud, et lapsed esitavad oma kava ja meil pole mitte midagi neile anda. Mida sa annad...õuna või...nüüd oleks nende õunade üle muidugi eriti hea meel,» muigas Rand.

«Kusjuures, kui mardi- ja kadripäeva külaskäikudelt pakuti õunu, siis oli see meie jaoks ikka täielik petukaup! Oma vanaemalt sain neid õunu ju niigi koguaeg,» lisas Aaslaid.

Öed esitlesid raadio Elmar kuulajatele oma värsket singlit «Ja ma luban sulle». «Lugu sai valmis tänavu märtsis, täpselt siis, kui kõik lockdown'i pandi. Laul jäigi riiulile istuma ja ootas oma õiget avaldamise aega. See on päris hea sussisahistamise laul, räägib sellest, kuidas sa kellelegi lubad, et ükskord oleme niikuinii koos,» täpsustas Aaslaid.

Kristel ja Tuuli juhatasid humoorikalt oma uue loo sisse, kuula järele intervjuust:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles