TREILER ⟩ Kas Peeter Simmi filmist «Vee peal» saab uus «Kevade»?

Spekter
Copy
«Vee peal»
«Vee peal» Foto: Filmikaader

Jaanuaris jõuab kinodesse Peeter Simmi lavastatud mängufilm «Vee peal». Film esilinastub novembris PÖFFi põhivõistlusprogrammis

Film põhineb stsenarist Olavi Ruitlase samanimelisel raamatul ning räägib poisipõlvest 1980ndate Eesti väikelinnas. 2015. aastal ilmunud ja müügiedetabelite tippu kerkinud kirjandusteost on nimetatud ka uueks «Kevadeks». 2016. aastal valisid Eesti suurima raamatukaupluste keti Apollo külastajad selle parimaks kodumaiseks ilukirjandusteoseks.

«Olavi Ruitlase samanimelisel menuraamatul põhinev film püsib teosega samal lainel, olles korraga «Tagahoovis» ja «Kevade», koomiline ja traagiline, lüüriline ja groteskne, õrn ja julm. Siin on palju esimesi: esimene tillinäppimine, esimene armastus, esimene kokkupuude surmaga – lisaks hulk jantlikke juhtumusi, mis saavad toimuda ainult nõukogude absurdi viljastavates tingimustes,» kirjutab filmi kohta filmikriitik Tiit Tuumalu. «Ometi pole see lugu nõukogude aja absurdist, ühe ajastu loojangust, vaid inimeseks jäämise võimalustest ebatäiuslikus maailmas. Kõik selle naivistlikult eheda universumi tegelased – retsidivistist kommunistini – soovivad olla armastatud. See ongi kõige olulisem.»

Filmis astuvad üles näitlejad Rasmus Ermel, Aurora Künnapas, Kalju Orro, Maria Klenskaja, Evelin Võigemast, Marko Matvere jt.

Tegu on 67-aastase Peeter Simmi 11. pika mängufilmiga. Eelmine, «Üksik saar», valmis 2012. aastal. Peeter Simm tegutseb filmirežissööri ja Balti filmi- ja meediakooli õppejõuna. Tema mängufilmid on osalenud Cannes’i, Berliini ja Moskva filmifestivalil. Ta on võitnud ka Läti ja Valgevene parima filmirežissööri auhinna.

Vaata treilerit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles