Hea mõte + lõbus tikand = lahe kingitus

Tea Raidsalu
, «1Leht»
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kätlin Ulk jälgib terase pilguga, kuidas tikkimismasin pildi ja teksti riidele suristab. Niisama lihtsalt saabki tavalisest trennis käimise pluusist rõivaeseme, millega kõlbab kas või peole minna.
Kätlin Ulk jälgib terase pilguga, kuidas tikkimismasin pildi ja teksti riidele suristab. Niisama lihtsalt saabki tavalisest trennis käimise pluusist rõivaeseme, millega kõlbab kas või peole minna. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Tavalisest, pisut ehk igavastki T-särgist või saunalinast saab omanäolise asja, lastes sellele tikkida värvilise pildi või omaniku nime.



Leola majas on nüüd juba neli kuud tegutsenud osaühing Käty Tikand, kust saab tellida tikkimisteenuseid. Soovitud kujundi valmistamiseks vormistab tikkija Kätlin Ulk arvutis spetsiaalse programmis. See ongi protsessi aeganõudvaim ja kulukaim järk. Hind sõltub kujundi keerukusest ja suurusest. Soovitud pildi või teksti saab kaasa võtta kas paberil või mälupulgaga või saata e-kirjaga (kulk@hot.ee). Samuti on võimalik valida kujund kataloogist näidiste põhjal ning seda soovi korral pisut muutes leida koos tikkijaga lõplik variant.

Kui programm on arvutis valmis, sisestatakse see tikkimismasinasse. Sealt valitakse juba värvitoonid ja leitakse esemel koht, kuhu tikand peab tulema. Tööaeg sõltub sellest, kui suur pilt on ja kui palju toone on tarvis.Väike saab valmis paarikümne minutiga, kuid suure kirju pildi tegemine võib võtta mitu tundi.

Kätlin Ulk selgitab, et enamasti tuleb teha firmade tellitud esemetele logosid ja kirju.

Esindus- või töörõivastele on kõige mugavam kinnitada nimesilt embleemina, mille saab peale õmmelda või kinnitada takjapaelaga - siis on võimalik see ära võtta, kui riideese on vaja pessu panna.

Üsna levinud on see, et tellitakse üritustele auhindadeks pildiga asju, näiteks särke või rätikuid. «Ühe bowlinguvõistluse tarvis telliti mult kuulide puhastamise lappidele tikitud pilt, millel on ehmunud nägudega kurikad. See oli nii superkihvt, nii lõbusaid asju on rõõm teha!» meenutab naine.

Et Kätlin Ulk on naiste ülerõivaste rätsep, võib ta kliendi soovil asju õmmelda ja seejärel tikandiga kaunistada. «Võin teha pluuse, kotte, põllesid,» loetleb ta. Hea ja soodsa kingiideena pakub ta välja tikitud fliissallid ning froteekäterätid või -saunalinad, millele on tikitud pilt või nimi. Tikkida saab kõikidele tekstiiltoodetele.

Samuti saab tikandiga peita katkist kohta, nii et pea ära viskama muidu korralikku jopet, millesse on rebenenud auk. «Nõnda saab ka vanast asjast otsekui uue teha!» kiidab Kätlin Ulk.

Tikandi suureks plussiks nimetab Kätlin Ulk püsivust. Ta kasutab keedukindlaid niite, mis ei anna värvi. «Spordirõivaid on vaja tihti pesta. Siis kipuvad presstrükiga tehtud tähed ära kuluma, kuid tikand jääb,» räägib ta.

Meister tunnistab, et talle meeldib tikkida, sest nii on võimalik lihtsaid asju ilusaks teha. Tikkimiskunsti juurde jõudis kuus aastat tekstiilitootmises töötanud naine 2007. aastal, mil Fifaa tegi Viljandisse filiaali. Tema sai selle juhatajaks. Uue ja põneva valdkonnaga oli ta jõudnud töötada vaid üheksa kuud, kui tuli koondamisteade: firma ei tasuvat end ära.

«Pere toetas mind igati, et saaksin sellega omal käel edasi tegelda. Kõige suurem mure oli, kust saada raha tikkimismasina ostmiseks. Tööturuameti ja EAS-i toetuste abil sain masina ja võisingi hakata südamelähedase tööga tegelema,» jutustab Ulk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles