Iisraeli arheoloogid leidsid assüürlannast kuninganna villa jäänused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeruusalemmast leitud 2000 aasta vanuse villa jäänused
Jeruusalemmast leitud 2000 aasta vanuse villa jäänused Foto: AP / Scanpix

Iisraeli arheoloogid leidsid Jeruusalemmast ühe autoparkla juures tehtud väljakaevamistel 2000 aasta vanuse villa jäänused.

Ajaloolaste arvates võib tegemist olla Mesopotaamias eksisteerinud assüürlaste kuningriigist Adiabenest pärit kuninganna Helene elupaigaga Jeruusalemmas, vahendab cbc.ca.

«Avastasime terve majakompleksi jäänused – hoidlad, sahvrid, magamis-, elu- ja söögitoad ning isegi vannitoad. 2000 aastat tagasi elasid Jeruusalemma selles linnaosas mitte just kõige jõukamad inimesed ja see panebki imestama, et seal selline palee asus,» lisasid leiu teinud arheoloogid.

Nad jätkasid, et 2000 aastat tagasi kirjutas ajaloolane Josephus Flavius, et Jeruusalemma Davidi linnaosas elas ainult üks jõukas perekond – kuninganna Helene perekond.

Vastavalt Josephus Flaviuse ja juudi kroonikute poolt kirjapandule, pärines Helene kunagise Mesopotaamia, praeguse Iraagi alal eksisteerinud Adiabene kuningriiki valitsenud suguvõsast.

«Koos oma perekonnaga võttis Helene vastu judaismi ja kolis esimesel sajandil p.kr. Jeruusalemma,» lisasid ajaloolased.

Juudi kroonikute kirjutistes on naist mainutud kui Jeruusalemmas heategevusega tegelejat ja religioosset naist, kes tegi templitele suuri annetusi.

Iisraeli arheoloogiateenistuse juhi Doron Ben-Ami sõnul viitavad kõik märgid sellele, et selle leiu puhul on tegemist Adiabane Helenele kuulunud villaga, kuna selle ehitusviis, asend ja asukoht vastavad üks ühele ajaloolistes tekstides kirjeldatule.

«Villa ehitati siis, kui Jeruusalemm oli Rooma Judea provintsi halduskeskus. Kuid see ehitis sai roomlaste poolt juutide ülestõusu mahasurumise ajal, aastal 70. p.kr. kannatada. Ehitise mahapõletamise aeg oli võimalik leitud müntide järgi kindlaks teha,» lausus Ben-Ami.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles