Kivirünnakud Stockholmis: gänge kahtlustatakse politseiautode ründamises sildadelt (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Stockholmi politseinikud ja politseiauto. Pilt on illustreeriv
Stockholmi politseinikud ja politseiauto. Pilt on illustreeriv Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Scanpix

Rootsi Stockholmi politsei kahtlustab, et gängidesse kuuluvad noored ründavad politseiautosid kividega.

Stockholmi politseinike sõnul peavad nad olema ettevaatlikud, kui sõidavad läbi sildade alt, sest noored on visanud sillalt autodele suuri kivikamakaid.

Kivirünnaku probleemist teatas esimesena Rootsi kanali TV3 tõsielusaade «Efterlyst» (Tagaotsitav), kus intervjueeriti politseinikku, kelle kohta avaldati vaid ta eesnimi.

«Mina ja mu kolleegid jälgime viimasel ajal alati sildu, kui me nende alt läbi sõidame, sest see võib olla ohtlik,» teatas politseinik Adam.

Adam kirjeldas juhtumit, mis leidis aset septembri lõpul Stockholmi Hjulsta linnaosas. Siis sõitis silla alt sõiduauto, millele langes sillalt kuuekilone kivi. Juht oleks võinud liikusõnnetuse tekitada ja hukkuda.

Uurimine näitas, et kivi langes rohkem kui 6 meetri kõrguselt ja läbistas auto katusel olnud klaasakna, see kukkus juhi peast vaid paari sentimeetri kauguselt mööda.

Rünnaku sihtmärgiks olnud masin meenutas välimuselt ilma eraldusmärkideta politseiautot ja arvatakse, et tegelikult on rünnakute sihtmärgiks politseiautod.

Politsei uuris juhtumit kui rünnakut ja vara kahjustamist, kuid ei välistatud, et tegemist võis olla hoopis mõrvakatsega.

Stockholmi politsei on veendunud, et kivirünnakute taga on gängidesse kuuluvad noored, kes on selliseid rünnakuid juba mõnda aega toime pannud.

Noored loopisid Stockholmi politseinikke ja nende autosid kividega ka 2017. aastal. Siis pääsesid korrakaitsjad kehavigastustest, kuid nende ametiautod said kannatada ja vajasid remonti.

25. oktoobri öösel sattus Stockholmi lähedases Täby vallas kivirünnaku alla kiirabiauto. Sireenide vilkudes väljakutsepaika sõitnud auto kapott sai raske kivi tõttu mõlkida.

Kiirabiauto juht ja parameedikud said juhtumi tõsidusest aru alles siis, kui pimesooleprobleemiga patsient oli haiglasse viidud.

Kiirabiauto juht Bengt Larsson sõnas, et kivi oleks võinud läbida tuuleklaasi ja puudu oli vaid mõni millmeeter, et seda ei juhtunud. Politsei ei ole leidnud, kes kivi sillalt kiirabiautole lükkas.

«Kõigi kiirabiautos olnute elu sattus ohtu. Esiklaas oleks võinud puruneda ning juht ja ta kõrval istunud parameedik oleksid võinud raske peavigastuse saada. Kivi oleks võinud ka teisi seal olnuid vigastada. Kokku oleks üheksa last võinud orvuks jääda,» sõnas Larsson väljaandele Aftonbladet.

Stockholmi politseil on juba mõnda aega gängidega probleeme. On linnaosasid ja eeslinnu, kuhu politsei ei julge isegi päevasel ajal minna, sest seal on eluohtlik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles