VIDEO ⟩ Isaga matkamas käinud 12-aastane poiss leidis 69 miljonit aastat tagasi elanud dinosauruse

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Isaga matkama läinud teismeline poiss leidis dinosauruse fossiili.
Isaga matkama läinud teismeline poiss leidis dinosauruse fossiili. Foto: Nature Conservancy of Canada

12-aastane paleontoloogi ametist unistav poiss tegi sel suvel isaga matkates olulise avastuse. 

Nathan Hrushkin käis sel suvel koos isaga matkamas Kanadas Alberta Badlandsi Hobuserauakanjoni looduskaitsealal, kui avastas sealt dinosauruse fossiili, vahendas CNN.

«Väga hämmastav on leida midagi, mis on päris, nagu tegelik dinosauruste avastus,» ütles ta uudistekanalile. 

Nathan Hrushkin õpib leiupaigast umbes pooleteise tunni autosõidu kaugusel asuvas Calgary koolis seitsmendas klassis ja poiss tunnistas, et selline leid on olnud juba mõnda aega tema unistus. 

Kivistis oli teadlaste sõnul alaealise Hadrosauridae sugukonda kuuluva sauruse käsivarre luu, kes elas umbes 69 miljonit aastat tagasi, teatas Kanada looduskaitseamet.

Nathan ja tema isa Dion Hrushkin olid ka oma varasema matka käigus leidnud piirkonnast luukilde ja arvasid, et need võisid olla oma algsest asupaigast mäe ülemisest osast kaugemale veerenud.

Isa ja poeg olid just lõunasööki lõpetamas, kui Nathan otsustas mäest üles ronida, et alale pilk peale visata. 

Nathani leitud tükk dinosauruse fossiilist.
Nathani leitud tükk dinosauruse fossiilist. Foto: Nature Conservancy of Canada

«Ta kutsus mu üles ja ma sain juba tema hääletoonist aru, et ta oli midagi leidnud,» rääkis Dion Hrushkin.

Nathani sõnul oli fossiil väga äratuntav ja kogu avastus nägi välja nagu stseen mõnest filmist.

Pärast avastuse tegemist saatsid isa ja poeg oma leiust pilte Royal Tyrrelli paleontoloogiamuuseumisse, mis tuvastas fossiili ja saatis selle leiukohta paleontoloogide meeskonna.

Kivistised on Albertas seadusega kaitstud ja NCC teatel on oluline, et inimesed ei hakkaks ise leitud fossiile üles kaevama.

Paleontoloogid töötasid leiukohas umbes kaks kuud ja avastasid selle aja jooksul sealt  30–50 luud, mis pärinevad ühelt noorelt umbes kolme-nelja-aastaselt sauruselt.

Hadrosauridae perekonda kuuluvate sauruste luud on kõige levinumad fossiilid, mida Kanadas Alberta mägismaal leidub, kuid alaealiste luustikke on seni leitud vähe.

«See noor saurus on väga oluline avastus, kuna see pärineb ajavahemikust, mille osas me teame väga vähe sellest, millised dinosaurused või loomad siis Albertas elasid,» ütles Royal Tyrrelli muuseumi dinosauruste paleoökoloogia kuraator François Therrien.

«Nathani ja Dioni leid aitab meil täita selle suure lünga dinosauruste evolutsiooni teadmiste osas,» lisas Therrien.

Kivistised olid üksteisele väga lähedal, nii et paleontoloogidel tuli nende kättesaamiseks eemaldada kanjoni seintelt suured fossiili ümbritseva kivi tükid.

Luud kaeti seejärel kotiriidest ja krohvist valmistatud kaitsva kattega, mille abil viidi need ka muuseumi puhastamiseks ja edasiseks uurimiseks.

Üks fossiilirikastest plaatidest, mis muueumisse viidi, kaalus umbes 450 kilo ja oli üle 1,4 meetri lai. 

Avastuse teinud poisi sõnul oli ta enne eelainitud dinosaurustest küll pisut kuulnud, kuid lisas, et tegemist ei ole just kõige tuntuma sauruselisega. 

Nathan on koos isaga külastanud korduvalt ka väljakaevamisi ning käis seal kohal ka viimasel luutükkide transportimisel. 

«Päris põnev oli seal olla ja vaadata, kuidas nad oma tööd teevad,» kirjeldas Nathan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles