Saksamaa: Tai kuningas ei saa oma riiki valitseda siit

Inna-Katrin Hein
Copy
Tai kuningas Maha Vajiralongkorn palvetamas
Tai kuningas Maha Vajiralongkorn palvetamas Foto: ROYAL HOUSEHOLD BUREAU / HANDOUT/EPA/Scanpix

Saksa võimude teatel ei saa Tai kuningas Maha Vajiralongkorn (Rama X) oma riiki valitseda Saksamaalt, kus ta viibib suurema osa ajast.

Saksamaa välisminister Heiko Maas sõnas 7. oktoobril Bundestagis, et kuningas Vajiralongkorni monarhia seisab silmitsi Tai protestijatega, kes nõuavad reforme, teatab reuters.com.

Roheliste partei esindaja Frithjof Schmidt küsis Saksamaa parlamendis: «Miks Saksamaa valitsus tolereerib Saksamaa pinnal välisriigi riigipea ülimalt ebatavalist ja ebaseaduslikku käitumist?»

Maas vastas: «Meie seisukoht on, et Tai riiki ei saa juhtida ja poliitikat teha Saksamaa pinnal. Kui meie riigis on külalisi, kes ajavad oma riigi asju meie pinnalt, siis on meil õigus selle vastu tegutseda».

Saksamaa välisminister Heiko Maas
Saksamaa välisminister Heiko Maas Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Scanpix

Roheliste parlamendisaadik Schmidt küsis Maasilt ka seda, kas Saksamaa on valmis Euroopa Liiduga (EL) arutama Taiga peetavate vabakaubandusläbirääkimiste külmutamist seni, kuni hunta jätkab Tai demokraatia blokeerimist.

Viimastel kuudel on Tais olnud protestid, millega nõutakse kuninga võimu piiramist ja peaministri Prayuth Chan-ocha tagandamist ning uusi demokraatlikke valimisi.

Saksamaal elavad tailased on protestinud kuninga sealse residentsi juures. 

Tailastest protestijad Saksamaal Tutzingis villa juures, kus Tai kuningas Maha Vajiralongkorn elab
Tailastest protestijad Saksamaal Tutzingis villa juures, kus Tai kuningas Maha Vajiralongkorn elab Foto: Andreas Gebert/Reuters/Scanpix

EL peatas pärast 2014. aasta riigipööret kõigil tasanditel Taiga suhtluse, kuid jätkas kaubanduskõnelusi pärast möödunud aasta üldvalimisi, mille käigus Prayuthist sai taas tsiviilpeaminister.

Tai kuningakoda ega valitsus ei ole Saksamaa teadet kommenteerinud.

68-aastane Maha Vajiralongkorn on Tai troonil alates 2016. aastast, kuid suurema osa ajast on Saksamaal Baieris, kus käib koolis tema 15-aastane poeg.

Kuningas oli selle aasta alguses koroonakriisi ajal suusakuurordis Garmisch-Partenkirchenis, kus ta üüris terve hotelli ja väidetavalt veetis lõbusalt oma konkubiinidega aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles