PUUST JA PUNASEKS ⟩ Kuidas viiruse uue laine kiuste turvaliselt kinoskäiku nautida?

Spekter
Copy
Maskides kinopublik «O2» esilinastusel 6. oktoobril 2020 Apollo Kino Solarises
Maskides kinopublik «O2» esilinastusel 6. oktoobril 2020 Apollo Kino Solarises Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Samal ajal kui kinodesse on jõudnud järjest lausa kolm head uut Eesti filmi, on pead tõstmas Covid-19 teine laine. Kuivõrd peaks kinosõbrad muretsema või on kinodes käimine jätkuvalt turvaline tegevus?

Samal ajal kui siseruumides kehtivate avalike sündmuste puhul kehtib alates septembri lõpust kultuuriministeeriumi korraldusel taas 50-protsendilise täituvuse reegel, siis kinodes ning mujal jaotatud istekohtadega ruumides seda siiski enam kohustuslikus korras järgima ei pea, nagu seda kinode taasavamise järel tehti.

Apollo Kino tegevjuht Kadri Ärm selgitas, et kuigi ühelt poolt võib paista, et niisugune erand võib tekitada tiheda rahvamassi, siis tegelikkuses hajutab statsionaarsete istekohtade jaotus võrreldes seisva publikuga juba iseenesest ühes ruumis viibivaid inimesi ning seega on olukord kontrolli all – seda eriti kinos. «Meie kinosaalide rohkus ja ruumide avarus soodustab iseeneslikku hajutatust – 39 saali ja üle 5000 koha. See välistab nii-öelda täistuubitud saalid ja võimaldab kinokülastajal valida endale koht, kus ta tunneb end mugavalt ja istuda teistest külastajatest vajaduse või soovi korral eemal,» ütles Ärm ja märkis, et kinos paiknevad nn staaritoolid ja restoranitoolid on veel eriti suured ja asuvad sedasi, et kontakt võõrastega on veelgi väiksem.

Kõikides Apollo Kinodes on müügialad piisavalt laiad ja iseteeninduslikud, mis võimaldab seal viibida ja neid läbida ilma massidesse sattumata ning ka kinotöötajatega füüsilist kokkupuudet vältides. «Kinopiletid on võimalik ette osta nii meie telefonirakenduse kui ka veebi kaudu ning piletikontroll toimub kontaktivabalt,» rõhutas Ärm.

Erilist rõhku pannakse jätkuvalt desinfitseerimisele: kõiki kontaktpindu puhastatakse ja desinfitseeritakse varasemast sagedamini, kõiki saale puhastatakse pärast igat seanssi (olenemata seansil käinute arvust) ja selleks on eraldatud varasemast pikem aeg. Kõik 3D-prillid läbivad pärast igat kasutuskorda põhjaliku automaatprillipesu ning loomulikult on kõikjal käeulatuses nn desojaamad käte puhastamiseks.

«Kino meeskonnaliikmete tervis on suure tähelepanu all ning haigussümptomitega töötajaid tööle ei lasta. Meeskondi on juhendatud, kuidas viiruse levikut pidurdada ja klientide külaskäiku turvalisemaks muuta,» lisas Ärm.

Maskides filmitegijad «O2» esilinastusel.
Maskides filmitegijad «O2» esilinastusel. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Nii nagu kinotöötajad peavad olema tööle minnes terved, paneb terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna peaspetsialist Hanna Sepp kinosõpradele südamele, et iga kinokülastaja veenduks enne kodust lahkumist, et ta tunneb ennast täiesti tervena. 

«Vähimagi kahtluse korral tuleks kino külastamisest loobuda. Samuti tuleks kinokülastamisest loobuda, kui ollakse viimase 14 päeva jooksul olnud kontaktis Covid-19 haigestunuga,» toonitab Sepp. «Kinno minnes tuleks kindlasti järgida head kätehügieeni – kinod peaksid jälgima, et selleks oleks piisavalt antiseptilisi vahendeid ja tagama WCdes vahendid käte pesemiseks. Samuti soovitame külastajatel istekohta valides silmas pidada, et oleks võimalik hoida piisavalt distantsi inimestega, kellega igapäevaselt ei lävita. Kui distantsi ei ole võimalik hoida, tuleks kanda maski, seda ka kino ühisaladel, mitte ainult saalis. Samuti soovitame kasutada hoia.me rakendust,» sõnas Sepp. 

Kinosõbra viirusemantra

Mask ette, käed puhtaks, võõrast eemale ja film võib alata!

Maskides näitlejad Rein Oja ja Tambet Tuisk luurepõneviku «O2» esilinastusel.
Maskides näitlejad Rein Oja ja Tambet Tuisk luurepõneviku «O2» esilinastusel. Foto: Eero Vabamägi / Postimees
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles