Teadlane selgitab: miks puulehed sügisel värvi muudavad?

Raadio Elmar
Copy
Foto: Shutterstock

Sügis ja värvilised puulehed on tavapäraselt oodatud kombinatsioon igal septembrikuul. Kas olete kunagi mõelnud, miks puulehed üldse muudavad värvi? Seda põnevat nähtust kirjeldas atmosfääriteadlane Jüri Kamenik.

Kamenik selgitas, et puulehtede värvi muutus oleneb palju temperatuuri ja valguse muutusest. «Mõned aastad tagasi, näiteks 2013. aastal oli inimestel suur huvi, miks olid puulehed toona oluliselt kollasemad, kui tavaliselt oleme sügiseti näinud. Huvitav on see, et see nähtus on seotud klorofülliga,» sõnas ta.

«Klorofüll on aine, mis muudab taimede lehed roheliseks. Kui sügisel läheb päev lühemaks, päike hakkab madalamalt käima ja valguses on aina enam kollast värvust, hakkab lehtedes klorofüll lagunema ja sinna jääb alles kollane karoteen - mis hakkab lehtedesse ka kollast värvust tooma,» täpsustas ta.

Lisaks kollastele puulehtedele, märkame sügiskuudel ka punakaid lehti. Kamenik lisas, millest see tingitud on. «Punakas värvus oleneb nüüd sellest, kas antud lehtedes on tsüaniini või mitte. Vastu talve lähevad taimed säästurežiimile ja hakatakse energiat isegi rohkem raiskama ja seeläbi ka pigmente sünteesima. Kui sügisel on rohkem päikest ja ööd jahedamad, siis klorofülli küll sünteesitakse juurde, kuid samuti see ka laguneb - tuleb rohkem esile kollast karoteeni, mis teeb lehed kollaseks. Kui esile tuleb tsüaniini, siis see muudab lehed veelgi värvilisemaks. Klorofüll on lehtedes suvel olemas ja see peidab teised värvilised pigmendid ära. Kuid sügisel ilm muutub, hakkab klorofüll kaduma ja see toob esile kõik teised kaunid värvilised pigmendid,» selgitas ta.

«Rõhutan siinkohal, et puulehtede värvi muutuses ei mängi öökülm kuigi suurt rolli. Olulisemal kohal on hoopis päevavalguse moment,» lisas atmosfääriteadlane Jüri Kamenik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles