KURB VAATEPILT Metsa vallutav saastamägi on sundinud Sri Lanka elevandid prügist toitu otsima

Elu24
Copy
Elevandid otsivad prügimäelt süüa.
Elevandid otsivad prügimäelt süüa. Foto: Kuvatõmmis

India ookeani saareriigis tekitab tohutu prügistamine probleemi, kus majesteetlikke elevante võib näha tohututel saastamägedel parvlemas justkui kajakaid.

Sri Lanka metsikud elevandid seisavad silmitsi džunglile peale tungiva tohutu prügimäega. Apokalüptilise vaatepildi üles pildistanud fotograaf Tharmaplan Tilaxani galerii lööb nüüd maailma meedias laineid, kirjutab Daily Mail.

Oluvili regioonis on kodustamata india elevantidel tekkinud komme ronida prügilasu otsa ja sealt toitu otsida. Surnud elevantide seede-elundkondadest on hakatud lahkamistel leidma ka plastikogumeid.

Saare idaosas asuvat prügilaama külastab pidevalt 30-pealine elevandikari. «See elevandikari on omandanud veidra ja kurva harjumuse,» kirjeldas Tilaxan. «Sageli nähakse neid toiduotsingutel prügimäge kammimas.»

Elevandikari on ligi 30-pealine.
Elevandikari on ligi 30-pealine. Foto: Kuvatõmmis

Saastalaama toidab tervelt seitse osariiki. Varem oli see aiaga ümbritsetud, kuid aed on nüüdseks purunendud ja nii pääsevad majesteetlikud loomad sinna hulkuma.

Sri Lanka ei töötle enamikku prügi ümber. Prügimägi laieneb seepärast kiiresti ja ka ümbritsev džungel, elevandikarja kodu, on kaetud kilekottide ning muu plastist rämpsuga. Elevandid tungivad inimasustuse laienedes juba ka põldudele ja otsivad küladest süüa.

Plastiprobleem on enam tuntud mereloomade puhul. Sageli juhtub, et loom neelab rämpsu alla nii palju, et see ummistab seedimise või tekitab pideva täiskõhu tunde. Nii nälgivad nad ka surnuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles