Mõistatus:reisilaev Amorella õnnetuspaigast leitud rahnul olid värvijäljed

Inna-Katrin Hein
Copy
Viking Line'i laev Amorella sõitis 20. septembril Ahvenamaa Järsö saare juures karile
Viking Line'i laev Amorella sõitis 20. septembril Ahvenamaa Järsö saare juures karile Foto: NICLAS NORDLUND/AFP/Scanpix

Soome transpordi infrastruktuuri agentuur (Väylävirasto) uuris Ahvenamaa Apteekriväinast leitud suurt kivi, mis arvatavalt kahjustas kaks nädalat tagasi reisilaev Amorellat.

Apteekriväin suleti pärast õnnetust ja see plaanitakse avada täna kell 16.00, teatab yle.fi.

Viking Line’i laev Amorella sõitis Järsö saare juures karile 20. septembri pärastlõunal, meeskond suunas laeva turvalisuse tagamiseks madalikule. Amorella tõmmati sealt puksiirlaevade abil lahti ja viidi Naantali dokki remonti.

Soome mereväe sukeldujad tegid kindlaks, et laevateel on suur rahn.

Soome transpordi infrastruktuuri agentuuri uurimine näitas, et kivikamakas jõudis väina väljastpoolt ja ei olnud seal algselt. Asjatundjate sõnul on võimalik, et kivi jõudis oma praegusse paika koos Amorellaga, mis ta kaasa vedas. 

«Kivil on värvijälgi, mis tõenäoliselt on laevavärv. Samasugust värvi on ka lähikonna väiksematel kividel,» teatasid õnnetuse uurijad.

Soome õnnetuste uurimise keskus (OTKES) uurib Amorella karilesõitu, kuid tulemusi ei ole veel avaldatud, kuna uurimine kestab.

«Saime info, et kivil on värvijälgi. Peame neid analüüsima, et saada teada, kust need pärit on. Kas Amorellalt või kuskilt mujalt,» sõnas OTKESi juht Veli-Pekka Nurmi.

Soome merendusametnike teatel plaanitakse Apteekriväinas olev suur kivi lähiajal lõhata.

Piirkonda on pandud hoiatuspoi, kuna väin on kivi tõttu kitsam.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles