VIDEO ⟩ Kuveidi välispoliitika isaks peetud emiir suri 91-aastasena

Inna-Katrin Hein
Copy
Kuveidi emiir Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah (paremal) ja kroonprints Nawaf al-Ahmad al-Jaber al-Sabah 2018. aasta fotol
Kuveidi emiir Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah (paremal) ja kroonprints Nawaf al-Ahmad al-Jaber al-Sabah 2018. aasta fotol Foto: Asad/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Suri Pärsia lahe rannikul asuva Kuveidi juht, emiir Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah. Kohaliku meedia teatel suri riigijuht 29. septembril. 

Afp.com teatel tegid Kuveidi kirurgid sel suvel riigijuhile operatsiooni ja hiljem oli ta taastumas USAs, kuid ei ole teada, mis haigus tal oli ja kas ta suri selle tagajärjel.

Haigestunud emiir transporditi järelravile USA õhujõudude haiglalaennukiga, mis näitas, et kaks riiki on lähedastes suhetes.

Emiir Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah oli Kuveidi juht alates 2006. aastast. Ta sai võimule pärast seda, kui siis valitsenud emiir Saad al-Abdullah al-Sabah tagantati Kuveidi parlamendi poolt üksmeelsel hääletusel vaid pärast 9 võimuloleku päeva.

Sabah al-Ahmad al-Sabahi peetakse Kuveidi tänapäevase välispoliitika isaks. Temast sai oma riigi välisminister 1963 ja ta oli selles ametis üle 40 aasta.

Emiir al-Sabah üritas Lähis-Ida riikide suhteid arendada diplomaatia, mitte relva abil. Tal õnnestus pärast Lahesõda luua sõbralikud suhted naaberriigi Iraagiga hoolimata sellest, et Iraak annekteeris Kuveidi.

Iraagi väeosad tungisid 2. augustil 1990 Kuveiti. USA ja liitlased sekkusid ning neil õnnestus 28. veebruariks 1991 Iraagi väed Kuveidist välja ajada.

Kuveidis on seni 13 500 USA sõdurit rahu tagamiseks ja annektsioonide ennetamiseks.

Kuveidi uueks valitsejaks nimetati 29. septembri õhtul kroonprints Nawaf al-Ahmad al-Jaber al-Sabah. Ta on nüüd surnud emiiri poolvend, olles ka juba üsna eakas, 83-aastane.

Kuveit on riik Pärsia lahe looderannikul. Riik piirneb Saudi Araabia ja Iraagiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles