Walesi külas kadus 18 kuud järjest igal hommikul kell 7 lairibaühendus

Inna-Katrin Hein
Copy
Netti ei ole. Pilt on ilustreeriv
Netti ei ole. Pilt on ilustreeriv Foto: shutterstock.com

Suurbritannias Walesis Aberhosani külas oli korralik lairibaühendus, kuid poolteist aastat tagasi tekkis olukord, et igal hommikul kell 7 ühendus katkes.

Elanikke hakkas see häirima ja nad võtsid kontakti võrgufirmaga Openreach, mis netiühenduse eest vastutab, teatab bbc.com.

Firma saatis oma insenerid asja uurima, kuid nad ei leidnud võrgust viga, käies veel mitu korda Aberhosanis. Osa kaableid vahetati igaks juhuks uute vastu ja arvati, et sellega on probleem lahendatud, kuid ei olnud.

Asja võtsid siis käsile Openreachi telekommunikatsiooni juhtivinsenerid, kes tegid mitu päeva teste, kuid viga ikka ei leitud.

Siiski oli nende peas hakanud idanema teooria, mis võib lairibaühenduse katkemist põhjustada.

Nad arvasid, et põhjuseks on üksik kõrgetasemeline impulssmüra. Teada on, et selline müraimpulss võib häirida lairibavõrku.

Ühel väga vihmasel varahommikul kell 6.00 läksid insenerid välja koos spektrianalüsaatoriga, et selle abil lairibaühenduse katkestaja kindlaks teha.

«Täpselt kell 7.00 näitas seade külas suurt elektroonilist häiret. Jäljed viisid ühe maja juurde ja ilmnes, et majas elav inimene pani oma väga vana televiisori täpselt kell 7.00 igal hommikul mängima. Televiisori sisselülitamine võttis kogu külalt lairibaühenduse,» teatas Openreach firma.

Vana televiisori kasutaja, kes ei soovinud oma nime avalikustamist, sai inseneride jutust aru, et tema on külale probleemi põhjustaja.

Insener Michael Jonesi sõnul lubas elanik, et ei kasuta enam oma iidvana televiisorit, mille ta oli ostnud taaskasutusest.

Pärast seda on Aberoshani lairibaühendus toiminud probleemideta.

Firma Openreach Walesi piirkonna peainsener Suzanne Rutherford sõnas, et seda tüüpi häired on üllatavalt sagedased.

«Kõik seadmed, millel on elektroonilisi komponente, võivad lairibaühendust mõjutada, kaasa arvatud välisvalgustid, mikrolaineahjud, valvekaamerad,» sõnas Rutherford.

Lairibaühendus on ühendus üldkasutatava elektroonilise side võrguga, mis võimaldab andmeedastust kiirusega üle 144 kbit/s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles