Islamiriik vallutas paradiisisaared, kus on puhanud ka Daniel Craig ja Bono

Inna-Katrin Hein
Copy
Daniel Craig aprillis 2019 Jamaical
Daniel Craig aprillis 2019 Jamaical Foto: GILBERT BELLAMY/REUTERS/Scanpix

Äärmusrühmituse Islamiriik võitlejad vallutasid India ookeanis Mosambiigi ranniku lähedal asuvad puhkusesaared, mis on popularsed lääne staaride seas.

Briti meedia teatel süütasid äärmusislamistid luksushotellid, puhkebangalod, metsa ja kohalike kodud, mis kõik langesid tuleroaks.

Islamiriigi esindajad andsid elanikele käsu Vamizi ja Metundo saarelt lahkuda, kuna need kuuluvad nüüd neile.

Nimetatud saartel on käinud puhkamas James Bondi kehastaja Daniel Craig, U2 muusik Bono, Monaco vürst Albert II ja paljud teised kuulsused. 

Seal on puhanud ja kaunist loodust nautinud samuti staarjalgpallur Cristiano Ronaldo ja Lõuna-Aafrika Vabariigi kunagine poliitiline liider Nelson Mandela.

Mosambiigi meedia teatel on saartel näha mahapõlenud maju ja safariautosid.

Metundo saare anonüümseks jääda soovinud elanik sõnas Mosambiigis resideeruvale AFP ajakirjanikule, et Islamiriigi võitlejad saabusid öösel mootorpaatidega ja vallutasid kiiresti saare.

«Nad ajasid inimesed üles ja majadest välja ning ütlesid, et peame otsekohe lahkuma, sest saar kuulub nüüd neile. Me lahkusimegi, sest meil ei olnud valikut. Kas surm või elu,» sõnas üks kohalikest.

Mosambiigi puhkusesaared on olnud alates selle aasta algusest koroonapandeemia tõttu turistidele suletud.

Lisaks kahele saarele vallutasid äärmusislamistid Mosambiigi sadamalinna Mocimboa de Praia, teatades kohalikele, et sellest saab nende pealinn ning nad kehtestavad vallutatud aladel šariaadi.

Šariaat on koraanil ja sunnal põhinev islami usu-, õigus- ja moraalinormide kogu.

Mosambiigi relvajõud ei jõudnud islamistide vallutustegevusele piisavalt kiiresti reageerida ja selle tõttu said äärmuslased alad enda kontrolli alla. 

Lääne energiafirmad, mis investeerinud Mosambiigi rannikualade gaasiprojekti, on olnud sunnitud ehitama uusi gaasitrasse, mis ei jää Islamiriigi uute vallutuste teele.

Islamiriik on Süürias ja Iraagis maha surutud, kuid on hakanu tõstma pead Aafrikas.

Kolm aastat tagasi lahvatas Tansaania piiri lähedal islamistide mäss, milles on nüüdseks hukkunud 1500 inimest ning 250 000 inimest põgenes oma kodudest.

Aafrika äärmusislamistid nimetavad oma organisatsiooni Kesk-Aafrika provintsi Islamiriigiks.

Islamiriigi eksperdi Jasmine Oppermani sõnul on Mosambiigi islamistidel suurepärane merevõimsus, mis võimaldas neil saared oma kontrolli alla saada.

Ta lisas, et Islamiriigil on Aafrikas lihtne kinnitada kanda aladel, kus on palju sisekonflikte ja relvakokkupõrkeid.

Islamiriigi võitlejad oma lipuga
Islamiriigi võitlejad oma lipuga Foto: /AP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles