USAs on hakanud levima veel üks tappev haigus

Inna-Katrin Hein
Copy
Hobused. Pilt on illustreeriv
Hobused. Pilt on illustreeriv Foto: Caro / Sorge/Scanpix

Ameerika Ühendriikide põhjaosas Suure järvistu ääres Michiganis on hakanud lisaks koroonaviirusele levima ohtlik ja tappev haigus, mille tõttu käivitati tõrjelennud ja inimestel soovitati koju jääda.

Reuters.com teatel on tegemist ohtliku hobuste Ida-Ameerika entsefalomüeliidiga, millesse on senistel andmetel haigestunud 28 hobust ja 1 inimene.

See on viiruslik ajupõletik, mida kannavad edasi sääsed. Haiguse levimise tõkestamiseks käivitasid Michigani põllumajandusvõimud pihustuslennud, milles suure haigestumisriskiga aladel levitatakse lennukite abil sääsetõrjeaineid.

USA haiguste kontrolli ja tõrje keskus CDC teatas, et Ida-Ameerika hobuseentsefalomüeliiti esineb tavaliselt riigi idaosas, kuid ka Keskläänes, kus on suured hobusekasvandused ja -farmid.

Inimestel on see haigus haruldane, kuid haigestunute seas on suremus 30 protsenti, mis on üsna kõrge. Lisaks põhjustab haigus pikaajalisi neuroloogilisi kahjustusi.

CDC teatel on neil varasemast teada viie inimese haigestumine Ida-Ameerika hobuseentsefalomüeliiti, Michigani uut juhtumit ei ole nende seas.

Michigani osariigis on ka varasematel aastatel hobuste viiruslikku ajupõletikku olnud. 2019 levitati lennukite abil putukamürki rohkem kui 2000 ruutkilomeetri suurusel alal, et haiguse levimist takistada.

Michigani talupidajad saavad tellida kohalikult omavalitsuselt oma maadele tõrjelennud. Kui varasematel aastatel osa farmereid loobus, siis sel aastal on putukamürgilennud kohustuslikud, võimude sõnul saab vaid nii haiguse kiiret levimist ennetada.

Michigani osariigi meditsiinijuhtide teatel ei peaks taevast pihustatav putukamürk inimestele terviseprobleeme tekitama, kuid igaks juhuks soovitatakse basseinid ja aiaveekogud kinni katta ning võimalusel jääda siseruumidesse.

USAs, nii nagu paljudes teistes riikides, on koroonaviiruse teine laine. 

Seal on koroonaviiruse diagnoosi saanud 6,7 miljonit inimest, paranenute kohta andmed puuduvad ja surnud on 198 000 inimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles