VIDEO ⟩ New Yorgis läheb oksjonile maailma suurim türannosauruse skelett

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Chicago loodusloomuuseumi töötaja David Hanke annab külastajatele vaatamiseks välja pandud Tyrannosaurus rex’i luustikule viimast lihvi.
Chicago loodusloomuuseumi töötaja David Hanke annab külastajatele vaatamiseks välja pandud Tyrannosaurus rex’i luustikule viimast lihvi. Foto: AP

New Yorgis toimuval oksjonil loodetakse T. rex'i skelett maha müüa kuni kaheksa miljoni dollari eest. 

Üks maailma kõige täiuslikum Tyrannosaurus rex'i skelett läheb New Yorgis asuvas Christie'si oksjonimajas müüki 6. oktoobril, vahendas oksjonimaja. 

See umbes 190 luust koosneva luustiku leidis 1987. aastal amatöörpaleontoloog Stan Sacrisoni. Leidja auks sai eelajalooline olend nimeks Stan.

Oksjonimaja hinnangul võib Stani luustik leida uue omaniku 6–8 miljoni dollari eest ja enampakkumisele pannakse ta 20. sajandi leidudele pühendatud oskjoniõhtul. 

Kokkupanduna on Stani mõõtmed 1128 x 396 x 183 cm. 

Stan koosneb 188 luust, mis teeb sellest ühe maailma kõige täiuslikuma luustiku.

Lõuna-Dakotas asuva Black Hillsi geoloogiliste uuringute instituudi teadlased, kes Stanit uurisid kaks aastakümmet, ütlesid luude põhjal, et dinosaurus murdis oma elu ajal kaela, mille tagajärjel kasvasid kaks selgroolüli kokku. 

Samuti leidsid teadlased, et Stan oli ilmselt kokkupõrkes liigikaaslasega murdnud oma ribid ning tema koljust leiti punktsioonihaavad.

Stani on praegu võimalik näha New Yorgis Rockefelleri keskuses asuva oksjonimaja vaateakendel. 

Christie'si oskjonimaja teaduste ja loodusteaduste osakonna juhataja James Hyslop ütles, et taolise eluka oksjonile tulek on võimalus, mida näeb vaid korra elus.

«Selliseid T. rex'e lihtsalt ei tule turule. See on uskumatult haruldane sündmus,» ütles ta.

«See on 20. sajandi ikooniline leid ja sobib hästi konteksti, mida me sel õhtul pakume,» lisas Hyslop.

Arhetüübina, filmitähena ja popkultuuri kuulsusena teeb Stan oma oksjonidebüüdi koos tänapäevaste meistriteostega.  

«T. rex on kaubamärk, mida ükski teine dinosaurus pole,» ütles Hyslop ja lisas, et see sobitub kenasti Picasso, Jeff Koonsi või Andy Warholi kõrvale. 

Teadlaste sõnul elas Stan hilisel kriidiajal – eelajaloolisel ajastul, mis lõppes müstiliselt ja järsult umbes 65 miljonit aastat tagasi dinosauruste massilise väljasuremisega.

Stan sündis, kasvas üles ja suri niiskes pooltroopilises saarte-mandri piirkonnas Laramidias ehk tänapäevases mõistes piirkonnas, mis hõlmab Ameerika Ühendriikides Põhja- ja Lõuna-Dakota, Wyomingi ja Montana.

Tedlaste sõnul oli munast koorunud Stan imikuna kaitsetu ja hiljutiste teadusuuringute kohaselt sulgedega kaetud linnu moodi olend. 

Paljud tema liigikaaslased hukkusid enne üheaastaseks saamist.

Ehkki täiskasvanuna tippkiskja, jäi Stan alaealisena haavatavaks. Kuueaastasest kuni 18-aastaseks saamiseni läbis ta aga hämmastava kasvuspurdi ning lõpuks sai kalkunisuurusest olevusest umbes 12 meetrit pikk kiskja, kellel oli uskumatult terav silmanägemine. 

Stani kehakaal jäi vahemikku seitse kuni kaheksa tonni, mis on kaks korda raskem kui keskmine tänapäeva Aafrika elevant. 

Pesapallisuuruste silmadega suutis Stan näha kuni kuue kilomeetri kaugusele. 

Lisaks oli Stanil muljetavaldav haistmismeel.

Harrastuspaleontoloogi Stan Sacrisoni uskumatu avastus

Pärast Stani surma ja lagunemist kattis tema luustiku sete, liiv ja muda. 

Tema luustik püsis peaaegu muutumatuna miljoneid aastaid. Aja jooksul mineraliseerusid Stani orgaanilised luud setetest läbiimbunud veega, mis seejärel kõvenes kivist reliikviateks. Need avastaski amatöörpaleontoloog Stan Sacrison 1987. aasta kevadel, kui käis Hell Creeki kihistikus dinosauruste jälgi otsimas ja leidis dinosauruse kivistunud puusaluu, mis hiljem kinnitati olevat osa Stanist.

Stani väljakaevamistele kulus enam kui 30 000 töötundi. Stani skelett toodi esmakordselt avalikkuse ette Jaapanis 1995. aastal toimunud T. rex'i maailmanäitusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles