TREILER «Stalini surma» lavastaja võlus Dickensi kuulsast David Copperfieldi loost välja kireva kompoti

Spekter
Copy
Dev Patel filmis «David Copperfieldi isiklik elulugu» (The Personal History of David Copperfield, 2019)
Dev Patel filmis «David Copperfieldi isiklik elulugu» (The Personal History of David Copperfield, 2019) Foto: OUTNOW

Sel reedel jõuab Eesti kinodesse menufilmi «Stalini surm» režissööri Armando Iannucci uus film «David Copperfieldi isiklik elulugu» (The Personal History of David Copperfield, 2019). Tegemist ei ole kuulsa ameerika illusionisti eluloo, vaid Charles Dickensi klassikalise romaani ekraniseeringuga. 

David Copperfieldi isiklik elulugu on nimitegelase üles-alla käiv elulugu, mis on täis imelikke inimesi: õel võõrasisa ja tema sama kuri õde, eksentriline tädi ning tema kummaline üüriline, riukalik «sõber» jnt Kõigi selliste tegelaste tõttu tuleb tal elus ette väga erinevaid seiklusi ja keerdkäike. Film jutustab loo sellest, kuidas ühest poisist kasvab mees ning kas siis, kui elu viskab ette lõputult takistusi, on armastuse leidmine ning oma unistuste täitmine võimalik.

Esialgu tundub veidi imelik, et väga julgeid nalju ja satiiri kirjutav režissöör otsustas teha filmi paksust klassikalisest romaanist, mis võib ehk mõne jaoks tunduda igavana, aga tuleb teada, et Charles Dickens oli omal ajal täielik superstaar. Sel ajal, kui kino ja televisiooni veel ei eksisteerinud, kirjutas ta pikki romaane, avaldades neid osade kaupa ajalehtedes. Tihti lõppesid peatükid küüsi närima panevate kohtadega ning inimesed ootasid pikisilmi järgmist osa, nagu oodatakse tänapäeval lemmikseriaali uut episoodi või hooaega.

Superstaarile kohaselt käis ta ringreisidel. Näiteks aastatel 1867–1868 toimunud USA tuuril luges ta oma romaanilõike ette 76 paigas ning kogus kokku 19 000 inglise naela, mis on tänapäevases vääringus umbes 2,3 miljoni eurot.

Ühegi kirjaniku teoseid ei ole nii palju ekraniseeritud kui tema omi: üle neljasaja filmi ja seriaali. Alla jääb isegi praeguse aja meister Stephen King. Selleks, et teha hea klassika heaks tänapäevaseks filmiks, läheb vaja tõeliselt piire ületavat mõtlemist. Ning muidugi ka oivalisi näitlejaid, mille osas ei ole Ianucci teinud tavapärast valikut – nimelt ei vaadanud ta näitlejate palkamisel nende rahvust ega nahavärvust, vaid valis rollidesse just need näitlejad, kes tema meelest sinna kõige paremini sobisid. Nii mängibki nimiosa «Rentslimiljonärist» tuntud ning filmiga «Lõvi» Oscarile kandideerinud Dev Patel. Teistes osades astuvad üles Tilda Swinton («Doctor Strange», «The Grand Budapest Hotel»), Hugh Laurie («House», «Avenue 5»), Ben Whishaw («Skyfall», «Cloud Atlas»), Gwendoline Christie («Game of Thrones», «Star Wars: The Force Awakens»), Benedict Wong («Avengers: Endgame» ning Peter Capaldi («In the Loop», «Doctor Who»).

Eelmisel aastal toimunud Inglise Sõltumatute Filmiauhindade jagamisel kandideeris film lausa üheteistkümnes kategoorias ning võitis neist viis. Film sai näitlejateansambli BAFTA nominatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles