VASTUSÕNA ⟩ Ilmar Raag skandaalsetest rassi- ja sookvootidest: Oscar võib veidi kaotada oma mõjujõus

Elu24
Copy
«Erik Kivisüdame» režissöör Ilmar Raag.
«Erik Kivisüdame» režissöör Ilmar Raag. Foto: Madis Veltman

Ameerika Filmiakadeemia kehtestatud uued standardid tekitasid kõmu ka Eestis, kui Peeter Oja otsust kritiseeris. Filmiguru arvates ei ole aga muretsemiseks põhjust.

Stsenarist ja režissöör Ilmar Raagi sõnul ei ole Oscarite mõju nii suur, et uued reeglid filmitööstust oluliselt mõjutada saaks. Miks nii, selgitas ta põhjalikus postituses.

Filmiguru märkis, et žürii ei otsusta tegelikult, mis on aasta parim film. «Kaheksal juhul kümnest ei lange aasta vaadatuim film ja parima Oscari võitnud film kokku,» tõi ta välja. «Lai popkorni publik hindab teistsuguseid filme, kui akadeemikud.»

«Niisamuti lahknevad näiteks USA filmikriitikute erinevad auhinnad Oscaritest, sest viimast peetakse liialt mainstriimiks,» lisas Raag. «Seega, Oscarite tegelik mõju on ülehinnatud.»

Ideoloogilise taustaga on erinevad auhinnagalad tema sõnul aga alati olnud. Seepärast ei saa üllatuda Filmiakadeemia maailmavaatelisest otsusest. «Oscareid ja Ameerika Filmiakadeemiat on alati ümbritsenud ideoloogiatuuled,» kinnitas ta.

Häid filme tehakse ikkagi

Raagi sõnul ei tohiks kvoodid nii kuidagi mõjutada, millised filmid tootmisesse või laiema publikuni jõuavad. «USA süsteemis on produtsentide otsustes turunduslik aspekt kõige tugevam,» kinnitas ta.

Peeter Oja pärast Eesti kaotust Saksamaale: hästi läks!
Peeter Oja pärast Eesti kaotust Saksamaale: hästi läks! Foto: Liis Treimann / Postimees

«Keegi ei ole kunagi teinud filmi, mille ainus eesmärk on saada Oscarit,» kinnitas stsenarist ja lisas, et vaatajate numbrid loevad enim. Seal mõjutab Raagi hinnangul juba latiinode kogukonna kasv ja muud muutused.

«Oscarite uued reeglid on igal juhul tugev seisukohavõtt,» tunnistas raag. «See ei muuda tõenäoliselt midagi väga tugevalt USA filmitoodangu põhiosas. Reaalne võluvits on endiselt vaatajate suurte numbrite käes,» kinnitas ta aga.

«Ühe tulevikustsenaariumi kohaselt või Oscar kaotada veidi oma mõjujõus,» avaldas Raag. Samas võivad tema sõnul uued reeglid olla lihtsalt ennetavad meetmed vältimatute filmitööstuse «rahvastikumuutuste» suhtes.

Skandaalsed reeglid

Alates 2024. aastast peab parima filmi auhinnale kandideeriv linateos vastama vähemalt ühele uuele sugu ja rassi puudutavale kvoodile. Esimene neist on järgmine:

- vähemalt üks peategelane või oluline kõrvaltegelane vähemusrahvusest,
- näitlejaist vähemalt 30 protsenti naisi, vähemusi ja/või puudega inimesi,
- keskseks teemaks naised, vähemused või puudega inimesed.

Teised sarnased standardid hakkavad kehtima ka näitrks filmi võtte- ning turundusmeeskondade kohta. Parima filmi nominatsiooni saamiseks peab vastama vähemalt kahele kokku neljast standardist.

Oscarite kriteeriumitest. 1) Ei ole sellist asja nagu kõigi poolt ühtemoodi mõistetud hea film. Vaadake näiteks...

Posted by Ilmar Raag on Neljapäev, 10. September 2020
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles