Peeter Oja suunas Oscarite uute rassi- ja sookvootide pihta terava avalduse (4)

Elu24
Copy
Peeter Oja
Peeter Oja Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Oscarite parima filmi kandidaate puudutavad uued reeglid said Eesti kultuuritegelastelt tõsist kriitikat. Mõne inimese sõnul meenutab see koguni Nõukogude aega.

Täna selgus, et Ameerika Filmiakadeemia on kehtestanud Oscari-kandidaatidele uued kvoodid. Need peaks parandama naiste, rahvus- ja seksuaalvähemuste esindatust filmitööstuses.

Uudis ei jätnud külmaks ka Eesti kultuuritegelasi. Näitleja Peeter Oja pühendas sellele lakoonilise kriitilise postituse, miis tõi kaasa ka terava arutelu.

«Terve mõistus on täielikult lahkunud,» kommenteeris ta Filmiakadeemia teadaannet. «'Tore' on teada, et auhind anti, kuna näitleja oli, mitte sellepärast, et mängis hästi,» lisas poliitika ja ärimees Raivo Kütt.

Olav Osolini sõnul ei tohiks aga reeglid nutikale filmitegijale takistuseks olla. «Asi see nüüd panna miski must või indiaanlane kamina kõrvale seisma, kus ta saaks oma kohustuslikud laused ära öelda,» lõõpis ta.

«Taas üks asi vähem jälgida ja aega olulisemale kulutada,» teatas aga Apelsini kunagine liige Indrek Hiibus.

Kvoodid on paigas

Reeglitest kirjutas ka Kinoportaal. Alates 2024. aastast peab parima filmi auhinnale kandideeriv linateos vastama vähemalt ühele uuele sugu ja rassi puudutavale kvoodile. Esimene neist on järgmine:

- vähemalt üks peategelane või oluline kõrvaltegelane vähemusrahvusest,
- ülejäänud näitlejaist vähemalt 30 protsenti naisi, vähemusi ja/või puudega inimesi,
- keskseks teemaks naised, vähemused või puudega inimesed.

Teised sarnased standardid hakkavad kehtima ka näitrks filmi võtte- ning turundusmeeskondade kohta. Parima filmi nominatsiooni saamiseks peab vastama vähemalt kahele kokku neljast standardist.

Terve mõistus on täielikult lahkunud.

Posted by Peeter Oja on Teisipäev, 8. September 2020
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles