Maskiga mees heitis Navalnõi Novosibirski kontorisse klaaspudeli, milles oli tõenäoliselt kemikaal

Inna-Katrin Hein
Copy
Venemaa opositsioonijuht Aleksei Navalnõi pidamas juunis 2015 Novosibirskis kõnet
Venemaa opositsioonijuht Aleksei Navalnõi pidamas juunis 2015 Novosibirskis kõnet Foto: STRINGER/RUSSIA/REUTERS

Venemaa opositsioonipoliitiku Aleksei Navalnõi Siberi Novosibirski kontorit rünnati tõenäoliselt kemikaaliga, mille tõttu sai vähemalt kolm Navalnõiga seotud vabatahtlikku vigastada.

Novosibirski kontori juht Olga Guseva kinnitas, et rünnaku panid toime kaks dressides ja maskides meest, teatab cnn.com. 

«Üks neist hoidis ust lahti, teine viskas kontorisse kollast vedelikku sisaldanud klaaspudeli, millest tuli tugevat kemikaalilõhna,» kirjeldas Guseva.

Venemaa opositsioonimeedia andmetel oli pudelis umbes 200 milliliitrit vedelikku. Pudeli visanud mees sõimas kontoris olnuid homodeks ning pärast rünnakut põgenesid mehed kiiresti.

Turvakaamera jäädvustas 8. septembril kell 12.25 kohaliku aja järgi toimunud rünnaku, mille ajal oli Navalnõi Novosibirski kontoris umbes 50 inimest, kellest osa olid palgalised töötajad, osa vabatahtlikud ja osa oli valimisvaatlejate teemalist loengut kuulamas.

Guseva sõnul evakueeris ta kiiresti kontoris olnud, kuna lõhn oli väljakannatamatu. Kolmel vabatahtlikul tekkisid hingamisraskused ja nad viidi haiglasse.

«Haiglaravi vajanutel tekkis uimasus, krambid, neil oli raske hingata,» lisas kontorijuht.

Üks haiglasse viidud vabatahtlikest on Artjom Jaumbajev, kelle sõnul nägi ta kontori uksel kapuutsiga dressipluusis ja maskiga meest, kes viskas inimeste keskele pudeli, millest tuli hingematvat lõhna.

Jaumbajevi sõnul õnnetus tal kontorist välja jõuda, kuid siis hakkas ta oksendama ja minestas.

«Jooksime välja ja üritasime mitte hingata, kuid sellest hoolimata tungis lõhn hingamisteedesse. Mul tekkis kiiresti uimasus ja ma ei tundnud enam oma nägu. Selline tunne tekib siis, kui hambaarst süstib enne puurimist tuimastit,» sõnas mees.

Väidetavalt olid Novosibirski haigla medtöötajad muutunud patsientide suhtes ükskõiksemaks, kui kuulsid, et tegemist on Navalnõi kaastöötajatega.

Novosibirski politsei ei ole juhtunut kommenteerinud.

Venemaa opositsioonipoliitik Aleksei Navalnõi haigestus 20. augustil lennul Tomskist Moskvasse. Lennuki kapten otsustas teha Omskis vahemaandumise, kus Navalnõi haiglasse viidi.

22. augustil transporditi opositsioonijuht pere nõudmsiel ja Vene võimude loal Saksamaa Berliini Charité haiglasse, kus ta on seni.

Saksamaa Berliini Charité haigla, kus Aleksei Navalnõi ravil on
Saksamaa Berliini Charité haigla, kus Aleksei Navalnõi ravil on Foto: John MacDougall/AFP/Scanpix

Varem esilekutsutud koomas olnud Navalnõi toodi 8. septembril teadvusele ja ta reageerib rääkimisele. Saksa arstide teatel ei ole veel selge, kui palju Navalnõi organism närvimürgi Novitšokiga mürgitamise tagajärjel kannatada sai.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles