Mägironija leidis Alpides 400-aastase mumifitseerunud kitse

Inna-Katrin Hein
Copy
Mägikits. Pilt on illustreeriv
Mägikits. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Mägironija ja mäesuusataja leidis Itaalia Alpides Valle Aurinas kaua aega tagasi surnud mägikitse muumia.

Hermann Oberlechneri sõnul jäi talle kuuetunnisel matkal silma, et jääst turritas välja midagi kummalist ja ta uuris lähemalt, mis see olla võib, teatab livescience.com.

«Kitsest oli lume ja jää alt näha vaid pool. Ta nahk oli parkunud ja ilma karvadeta. Ma ei olnud varem midagi sellist näinud. Tegin leiust fotod ja saatsin looduskaitseala esindajatele. Koos teatasime kitsemuumiast kultuuripärandi ametile,» sõnas mees.

Itaalia Euraci jäämuumiate uurimiskeskuse juhi Albert Zinki arvates võis mägikits surra umbes 400 aastat tagasi ja ta mumifitseerus umbes samal viisil nagu kuulus 5300 aasta vanune jäämees Ötzi, kes leiti 1991 samuti Alpidest.

Alpidest leitud 5300-aastane mehemuumia, mis kannab nime Ötzi.
Alpidest leitud 5300-aastane mehemuumia, mis kannab nime Ötzi. Foto: Franco Rollo/AFP/Scanpix

Zink ja ta kolleegid uurivad nende kätte jõudnud kitsemuumiat, et saada uusi andmeid, kuidas mägedes mumifitseerumine toimub ning olla valmis järgmiseks korraks, kui jääst ilmub taas inimene.

Mägironija Oberlechner leidis mumifitseerunud kitse 3200 meetri kõrguselt. Teadlased palusid Itaalia kaitseväe mäestikujalaväe üksuse abi, et loom nii kõrgelt alla tuua.

Euraci uurija Marco Samadelli valmistas kitsemuumia äratoomiseks spetsiaalse kasti, millesse sõjaväelased looma panid. Kast transporditi helikopteril Bolzanosse, kus pandi hoidlasse, milles on miinus viis kraadi.

Uurijad selgitasid, et jäämuumiad säilivad, kui nad on stabiilsete miinuskraadide juures, kuid kui nad jääst välja võtta, hakkavad nad kõrgemate temperatuuride juures kiiresti lagunema, võttes võimaluse nende DNAd uurida. Selle tõttu tuli ka Alpidest leitud kits kiiresti uurimispaika toimetada ja miinuskraadidega paigas säilitada.

Kliimasoojenemine on pannud Alpide liustikud sulama, mille tõttu arvatakse, et lähiajal võib jääst tulla välja veel inimeste või loomade muumiaid.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles