VIDEO ⟩ USAs Colorados tuli suve asemele ootamatult talv

Inna-Katrin Hein
Copy
Lumega kaetud taimed. USAs Colorados tuli suve asemele talv ja hakkas sadama lund. Pilt on illustreeriv
Lumega kaetud taimed. USAs Colorados tuli suve asemele talv ja hakkas sadama lund. Pilt on illustreeriv Foto: David Zalubowski/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides Colorado osariigi on alates 7. septembrist temperatuur järsult langenud ning suve asemele on tulnud talv.

Meteoroloogide teatel langes õhutemperatuur üsna kiiresti +38 soojakraadilt vaid + 3 soojakraadini, teatab cnn.com.

Temperatuurilangus oli 35 kraadi ning koos jahedusega saabub lumi.

5. septembril mõõdeti Colorado pealinnas Denveris 38 kraadi sooja, mis on linna septembrikuu soojarekord. 7. septembri keskpäeval mõõdeti Colorado pealinnas Denveris veel 34 soojakraadi, kuid pärast seda hakkas temperatuur langema. 

Eile õhtul teatasid meteoroloogid, et coloradolastel tuleb olla valmis talveks, mis saabub ootamatult.

Lisaks temperatuurilangusele tuleb ka lumi, lörts, vihm ja tugev tuul. Anti hoiatus, et tuule tõttu võib olla elektrikatkestusi.

USA meteoroloogiateenistuse teatel ei ole Colorados ja Denveris varem õhutemperatuuri nii järsku muutust olnud ning septembris ei alga seal tavaliselt talv.

Ilmaennustajad selgitasid, et järsk ilmamuutus Colorados oli tingitud atmosfääri jugavoolu muutustest Kesklääne kohal.

Nad lisasid, et suurt rolli mängis Colorado ilmamuutuses Kanadast tulnud väga külm õhumass, kuid ka Jaapani kohal möllanud taifuunid, mis mõjutasid keskmiste laiuskraadide jugavoolu.

Jugavoolud tekivad sooja ja külma õhu kokkupuutealal ning sooja ja külma õhumassi temperatuuride erinevused tekitavad tormituuli.

Möödunud nädalalõpul olid Colorados kuumuse ja kuivuse tõttu maastikupõlenguid, mille tõttu tuli elanikke evakueerida. Tugevad tuuled on kandnud põlengusuitsu linnadesse.

Satelliidipilt Colorado maastikupõlengust
Satelliidipilt Colorado maastikupõlengust Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS/SCANPIX

Päästetöötajate sõnul aitab lume- ja vihmasadu maastikupõlenguid kontrolli alla saada või need kustutada.

Colorado on Ameerika Ühendriikide osariik 1876. aastast. Põhjas piirneb see Wyomingi, lõunas New Mexico, läänes Utah', kagus Oklahoma, idas Kansase ning kirdes Nebraska osariigiga. 

Osariik sai oma nime Colorado jõe järgi, millele andsid nime Hispaania maadeuurijad. Hispaania keeles on Rio Colorado  ehk värviline jõgi punase muda tõttu, mida jõgi mägedest alla kannab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles