Põhja-Korea valitseja vend ennustab selle riigi peatset hävingut

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-Nam
Kim Jong-Nam Foto: SCANPIX

Põhja-Korea uue juhi Kim Jong-uni vanema venna Kim Jong-nami arvates variseb Põhja-Korea majandus varsti kokku, lõpetades samas ka sealse stalinistliku režiimi.

Kim Jong-nami sõnul on Põhja-Korea armee nii võimas, et varsti haarab ta seal võimu ning kõrvaldab ta venna, edastab The Telegraph.

Jaapani ajakirjanik Yoji Gomi avaldas raamatu, milles on sees ka Kim Jong-nami arvamused. Nad kohtusid esmakordselt 2004. aastal Hiinas Pekingis.

«Põhja-Korea on väga ebastabiilne. Mu isa valitsemise taga oli sõjavägi, kuid ta valitsusajal sai see väga võimsaks. Kui mu vend Kim Jong-un valitsemisega toime ei tule, siis haarab sõjavägi võimu,» sõnas Kim Jong-nam Jaapani ajakirjanikule Macaos antud intervjuus.

Põhja-Korea režiimi kokkuvarisemise tagajärjel võivad nälgivad põhjakorealased hakata riigist massiliselt põgenema ning tuumarelvad võivad langeda valede isikute kätte. Korea poolsaarel võib tekkida humanitaarkatastroof.

Jaapani ajakirjaniku Yoji Gomi arvates on hiinlased huvitatud sellest, et kui Põhja-Koreas tõesti kõik kokku kukub, siis saab Hiina saata sinna nii-öelda oma mehe – Kim Jong-nami – valitsejaks.

Gomi kirjutatud raamat, mis põhineb Kim Jong-namiga tehtud intervjuudel, kannab pealkirja «Mu isa Kim Jong-il ja mina» ning ilmub Jaapanis selle nädala reedel.

«On arusaadav, et majandus kukub ilma reformideta kokku, majanduskaos toob kaasa režiimi kukkumise. Mu vend Kim Jong-un on vaid ettur teatud varjatud jõudude käes,» sõnas Kim Jong-nam.

Ta lisas, et vend sai riigijuhtimise koolitust vaid paar aastat ning selle tõttu on ta üsna kogenematu.
Kim Jong-nam on aastaid Hiinas eksiilis elanud. Ta lahkus Põhja-Koreast pärast seda, kui ta isa põlu alla langes. Kim Jong-il tegi oma  järglaseks siis kolmest pojast noorima Kim Jong-uni.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles