Astronautide kõhutuul võib kosmoselaevas ohuolukorra tekitada

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astronaudid Rahvusvahelises kosmosejaamas
Astronaudid Rahvusvahelises kosmosejaamas Foto: SCANPIX

Astronaute ohustavad kosmosemissioonil paljud asjad, kaasa arvatud ootamatud olukorrad ja klaustrofoobiline keskkond.

USA teadlaste Edwin Murphy ja Doris Calloway sõnul lisandub veel üks, milleks on kõhutuule laskmine, edastab Daily Mail.

Inimkeha toodab ohtlikke gaase, mis kinnises ümbruses ja teatud olukorras võivad põlema lahvatada.  

«Seega on astronautide enda kõhutuul neile ohtlik,» selgitasid uurijad.

Murphy ja Calloway analüüsisid niinimetatud kosmosedieedil olnud katsealuste hingamisel ja jämesooles tekkinud gaase. Tulemusi võrreldi 1960. aastate Gemini missiooni astronautide menüü ja tervisekirjeldustega.

Uuriti, kuidas toit gaase tekitab ning kas need võivad teatud tingimustel ohtlikud olla.

Tulemused näitasid, et nüüdisaegne astronautide menüü tekitab siiski vähem kõhugaase, kui toit, mida sõid Gemini missiooni astronaudid.

1960. – 1970. aastatel tehti USAs kokku kolm uuringut, milles käsitleti astronautide menüüd ja seedimise kõrvalsaadusi nagu gaasid.

Inimese kõhutuul koosneb gaaside segust, selles on süsinikdioksiidi, metaani, vesinikku, hapnikku, vesiniksulfiidi ja lämmastikku.

Need gaasid tekivad jämesooles bakterite tegevuse tagajärjel. Bakterid lõhustavad toitained aminohapeteks, glükoosiks ja rasvhapeteks. Gaasid on seedeprotsessi kõrvalsaadused.

Asjatundjate sõnul võib organism päevas väljutada 0,5 – 2 liitrit gaasi.

Puu- ja juurviljades olev tselluloos on seedimatu, selle tõtu tekib taimetoitlaste organismis rohkem gaase kui kõigesööjatel.

Meeste ja naiste organism eritab sama suures koguses gaase, kuna seedeprotsess on ühesugune.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles