VIDEO ⟩ NASA eakas satelliit «suri» Maa atmosfääris

Inna-Katrin Hein
Copy
Satelliit. Pilt on illustreeriv
Satelliit. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Ameerika Ühendriikide kosmoseagentuuri NASA teatel põles nende vananenud satelliit möödunud nädalalõpul Maa atmosfääris ära.

NASA saatis satelliidi Orbiting Geophysics Observatory 1 ehk OGO-1 Maa orbiidile 1. septembril 1964 eesmärgiga uurida tema abil meie planeedi magnetvälja, kirjutab livescience.com.

Satelliidil oli viis missiooni ja alates 1971. aastast oli see pensionil, jäädes meie planeedi ümber tiirlema.

Kosmoseteadlaste sõnul on Maa ümber tiirlema jäämine üsna ohtlik, kuna kosmilised osakesed võivad kosmoseaparaatidega kokku põrgata ja aeglustavad nende liikumist isegi väga suurel kõrgusel, kus atmosfäär on õhuke. Kui kiirus väheneb, hakkab aparaat kõrgust kaotama, ja nii juhtus ka OGO-1-ga.

NASA pressiesindaja Josh Handali teatel kukkus 487-kilogrammine satelliit 29. augustil oma tavakõrguselt alla ning põles Vaikse ookeani lõunaosa kohal inimestele ja keskkonnale ohtu tekitamata ära.

Handal lisas, et OGO-1 jõudis meie planeedi atmosfääri madalamasse kihti 25 minutit varem, kui NASA oli ennustanud. Ka sisenemiskoht oli arvatust idapool, 160 kilomeetri kaugusel Tahitist kagus. Kohalike sõnul nägid nad satelliidi kukkumist ja ärapõlemist ning teatasid sellest NASAle.

NASA esindajate teatel saadeti pärast OGO-1 Maa orbiidile veel mitu teadussatelliiti, kuid need kõik lõpetasid töö ja põlesid enne kõige eakamat satelliiti Maa atmosfääris ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles