Senegali sadamalinnas kardetakse Beiruti kordumist

Inna-Katrin Hein
Copy
Liibanoni Beiruti sadmaplahvatus 4. augustil 2020
Liibanoni Beiruti sadmaplahvatus 4. augustil 2020 Foto: STR/AFP/Scanpix

Liibanoni Beiruti sadamas 4. augustil plahvatanud 2750 tonni ammooniumnitraati on sundinud teisi riike oma ammooniumnitraadi ohud üle vaatama.

Üks neist riikidest on Lääne-Aafrikas asuv Senegal, mille sadamalinnas Dakaris on samuti palju väetisena kasutatavat plahvatusohtlikku ainet, teatab telegraph.co.uk.

Kohalike võimude teatel on Dakari sadama laos 2700 tonni ammooniumnitraati, mis on vaid veidi vähem kui oli Beiruti sadama 12. laos.

Dakari sadama juhtide sõnul kontrollisid nad sadamasse ladustatut ja nad leidsid suure koguse ammooniumnitraati, mis asub tihedalt asustatud linnaosa lähedal.

Nad lisasid, et sadama laos olev ammooniumnitraat taheti transportida Malisse, kuid ei ole selge, miks seda veel tehtud ei ole.

«Keskkonnaministreerium tegeleb ammooniumnitraadiprobleemiga, see aine tuleb sealt kiiremas korras ära viia. Järgime täpselt ohtlike materjalide käitlemise ja ladustamise rahvusvahelisi reegleid, et siin ei korduks Beirut,» lisasid sadamajuhid.

Dakari sadamajuhid selgitasid, et kui seal sadamas toimuks ammooniumnitraadi plahvatus, siis oleks ohvreid rohkem kui oli Beirutis, sest inimeste kontsentratsioon on sadama juures asuvas linnaosas väga suur.

Beiruti sadamaplahvatuses hukkus üle 170 inimese, rohkem kui 5000 inimest sai vigastada ja umbes 300 000 inimest jäi kodutuks.

Ammooniumnitraat on universaalne lämmastikväetis, mis sobib hästi kõikidele muldadele ja kultuuridele.

Ammooniumnitraat on levinud lämmastikväetis
Ammooniumnitraat on levinud lämmastikväetis Foto: shutterstock.com

Samas on tema käitlemisele ja ladustamisele erinõuded, kuna tegemist on plahvatusohtliku ainega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles