Perekonna sõnul on politseikuulide tõttu halvatud Jacob Blake haiglavoodi küljes käeraudadega (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Politseikuulid selga saanud afroameeriklast Jacob Blake'i toetatakse ka ta nime tänavale kirjutamisega
Politseikuulid selga saanud afroameeriklast Jacob Blake'i toetatakse ka ta nime tänavale kirjutamisega Foto: John Marshall Mantel/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Ameerika Ühendriikides Wisconsinis Kenoshas tulistas politseinik 20. augustil seitse korda selga afroameeriklast Jacob Blake’i, kes selle tagajärjel on alakehast halvatud.

Blake’i pere teatel koheldakse 29-aastast meest nagu kurjategijat, sest Wauwatosa Froedterti haiglas on ta voodi küljes käeraudadega, teata cnn.com.

«Ta on alakehast halvatud ega saa kõndida. Miks nad ta haiglavoodi külge kinni panid?» sõnas kannatanu onu Justin Blake meediale.

Kenosha politsei ja prokuratuur ei ole veel avalikult selgitanud, miks politseinik Blake’i mitu korda selga tulistas.

Teada on, politsei kutsuti peretüli lahendama, milles Blake oli üks osalistest. Avalikkusse jõudnud videol on näha, et Blake liigub oma auto juurde ja tahab autosse istuda. Ta avab juhipoolse ukse ja hakkab sisenema, kui politseinik teda tulistab.

Blake'i advokaadi Benjamin Crumpi arvates oli ta kliendi tulistamine rassivihakuritegu ja korrakaitsjast tulistaja tuleks kohtu alla anda.

Ta lisas, et Jacob Blake on põhimõtteliselt nagu ori, kes on ketiga kinni, et ta ei põgeneks.

Wisconsini osariigi kuberner Tony Evers pöördus politsei poole, et Blake’ilt käerauad ära võetaks.

Jacob Blake’i tulistamine tõi nii Kenoshas kui mujal USAs kaasa meeleavaldused.

Jacob Blake'i toetusprotest Wisconsinis Kenoshas 27. augustil
Jacob Blake'i toetusprotest Wisconsinis Kenoshas 27. augustil Foto: KEREM YUCEL/AFP/SCANPIX

Kenosha politsei uurib Balke’i tulistamisjuhtumit ja uurimise ajal ei anna meediale kommentaare. Blake’i juhtumiga seotud politseinikud saadeti uurimise ajaks sundpuhkusele.

Ameeriklased hakkasid mässama juba mais, mil Minneapolises kaotas politseivägivalla tõttu elu afroameeriklane Goerge Floyd.

Valgenahaline politseinik Derek Chauvin hoidis oma põlve Floydi kaelal ligi 9 minutit. Käeraudades kinnipeetu, kes oli surutud asfaldile, üritas korrakaitsjale anda märku, et ta ei saa hingata, kuid Chauvin ja teised politseinikud ignoreerisid seda.

Lahkamine näitas, et Floyd, kellel oli ka terviseprobleeme, suri lämbumise tagajärjel. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles