VIDEO ⟩ Vaata, kui rahulik on orkaan Laura silmas

Inna-Katrin Hein
Copy
USA ookeani ja atmosfääri administratsiooni (NOAA) satelliidipilt orkaan Laurast
USA ookeani ja atmosfääri administratsiooni (NOAA) satelliidipilt orkaan Laurast Foto: AFP/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide ookeani ja atmosfääri administratsiooni (NOAA) orkaanikütid lendasid Mehhiko lahe kohal neljanda kategooria orkaani Laura silmas.

Orkaanikütid, kes kuuluvad USA õhujõudude orkaaniüksusse, tegid video näitamaks, kui rahulik on Kariibi mere piirkonnas juba hävingut külvava orkaani seesmises osas.

Orkaaniekspertide sõnul on raske ette kujutada, et silmast kaugemal näitab orkaan oma jõudu, tuule kiirus ulatub seal üle 200 kilomeetri tunnis.

Nad lisasid, et nad on küttinud kümneid orkaane ja uurinud, kuidas orkaanid käituvad ja kui kiiresti liiguvad, saates orkaani kohta käiva info USA orkaanihoiatuskeskusele.

Kaader USA õhujõudude orkaaniküttide tehtud videost, millel on näha orkaani silma ja pilvemassi
Kaader USA õhujõudude orkaaniküttide tehtud videost, millel on näha orkaani silma ja pilvemassi Foto: NOAA/LISA BUCCI/VIA REUTERS/Scanpix

Õhujõudude orkaanikütid kasutavad WC-130J lennukeid, mis on varustatud meteoroloogiliste andmete kogumise vahenditega.

Orkaaniüksuse teatel on nende kasutuses seadmed, mille abil saavad nad korraga nii lennukit orkaanis juhtida ja orkaani jälgida, kuid ka andmeid salvestada ja kodeerida.

Orkaan Laurat jälgib ka Rahvusvahelise kosmosejaama ISS meeskond, mille liikmete sõnul on tegemist huvitava pilvespiraaliga, mille keskel on silm hästi näha. 

Neljanda kategooria orkaan Laura jõudis Texase ja Louisiana rannikule. Enne orkaani saabumist evakueeriti üle poole miljoni inimese.

Orkaan ehk taifuun ehk troopiline tsüklon on ekvaatoriaalsetel aladel tekkinud võimas tsüklon (madalrõhkkond), millega kaasnevad tugevad orkaanituuled.

Orkaanide tekkele aitab kaasa ookeanide kohal õhuniiskusest eralduv soojus. Osa õhuniiskusest kondenseerub, tekib vihm ja aur.

Orkaan on spiraalikujuline, kettas domineerivad tõusvad õhuvoolud, kuid orkaani keskel on langev kuiv õhk. Eristunud keskosa nimetatakse orkaani silmaks.

Kui orkaani ketta moodustab pilvestruktuur, siis silmas on selge ja valitseb tuulevaikus.

Orkaani silma läbimõõt võib olla 3 – 370 kilomeetrit. Silm on tavaliselt ümmargune, kuid võib olla ka piklik.

Silma ümbritsevas seinas puhuvad kõige tugevamad tuuled ja kõige suuremat kahju tekitab orkaan siis, kui silma ümbritsev sein objektidest üle liigub.

Orkaan tugevneb siis, kui ta satub sooja mere kohale, kuid maismaa kohale jõudes hajub kiiresti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles