Saksamaa ülikool maksab stipendiumi parimatele mitte millegi tegijatele

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Stipediumile võib kandideerida kasvõi rannas lebotamisega, sest ka see on omamoodi jõudeoleku vorm. Pildil on üks stiilinäide lebotamisest Inglismaa rannas.
Stipediumile võib kandideerida kasvõi rannas lebotamisega, sest ka see on omamoodi jõudeoleku vorm. Pildil on üks stiilinäide lebotamisest Inglismaa rannas. Foto: Paul Childs/REUTERS

Saksamaa ülikool pakub jõudeoleku stipendiume sakslastele, kes soovivad jätkusuutlikkuse näituse uurimistöö käigus tegevusest hoiduda. 1600-eurose stipendiumi saamiseks tuleb ainult ülikoolile esitada piisavalt hea tegevusetuse kava.

Hamburgi Kaunite Kunstide Ülikooli sõnul saavad kolm inimest toetuse mitte millegi tegemise eest ja neile makstakse 1600 eurot «aktiivse tegevusetuse» teatud vormis osalemiseks, vahendas Upi.

Kooli esindaja sõnul võivad stipendiumi taotlejad ise vabalt valida oma jõudeoleku vormi ehk tegevusest hoidumise kava ning kooli ametnikekogu valib esitatud kavadest välja kolm parimat.

«Midagi tegemata jätmine pole eriti lihtne,» rääkis programmi autor ja kujundusteoreetik Friedrich von Borries ajalehele The Guardian. «Tahame keskenduda aktiivsele passiivsusele. Kui ütlete, et ei kavatse nädal aega liikuda, on see muljetavaldav. Kui teete ettepaneku, et te ei kavatse liikuda ega mõelda, võib see olla veelgi parem,» jagas von Borries ideid. 

Von Borries ütles, et tegevusetuse periood on taotleja enda otsustada.

«Kui ütlete, et te ei maga, siis saate seda teha ainult paar päeva,» selgitas Von Borries. 

«Aga kui ütlete, et te ei lähe poodi, siis võiksite seda kauem teha,» lisas von Borries.

Kool teatas, et stipendium makstakse välja järgmise aasta jaanuari kekspaigas pärast seda, kui kolm taotlejat on oma kogemusaruanded esitanud. 

Von Borriesi sõnul makstakse aruanded esitavatele osalejatele tasu sõltumata sellest, kas nende tegevusetuse katse õnnestus.

Kõik esitatud taotlused moodustavad osa novembrisse plaanitud näitusest «Ebajärjepidevuse kool: parema elu poole». 

Näitus uurib küsimust «Millest võib hoiduda, et mu elul oleks vähem negatiivseid tagajärgi teiste elule?».

Von Borries ütles, et idee on uurida seoseid selle vahel, kuidas ühiskond soodustab jätkusuutlikkust ja kuidas ühiskond väärtustab materiaalset edu.

«See stipendiumiprogramm ei ole nali, vaid tõsiste kavatsustega eksperiment selle kohta, kuidas saaks pöörata saavutustele ja võimekusele orienteeritud ühiskonna pea peale,» selgitas von Borries.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles