Toetajad: Navalnõi jääb tõenäoliselt ellu, kuid on mitu kuud tegutsemisvõimetu

Inna-Katrin Hein
Copy
Saksamaa Berliini Charité haigla, kuhu viidi Venemaa opositsiooniliider Aleksei Navalnõi ravile
Saksamaa Berliini Charité haigla, kuhu viidi Venemaa opositsiooniliider Aleksei Navalnõi ravile Foto: Vyacheslav Filippov/TASS/Scanpix

Kodanikuorganisatsioon Cinema For Peace Foundation teatas, et Saksamaale Berliini Charité haiglasse ravile viidud Venemaa opositsioonijuht Aleksei Navalnõi jääb tõenäoliselt pärast oletatavat mürgitamist ellu, kuid tõenäoliselt on ta kuid tegutsemisvõimetu.

Berliini haigla arstid ei ole veel Navalnõi seisundit kommenteerinud, kuid sotsiaalmeedias leviva info kohaselt tehakse esmalt testid, mille põhjal määratakse talle ravi, kirjutab afp.com. 

«Navalnõi tuleb olukorrast eluga välja, kuid kindlasti ei ole ta mitu kuud poliitikas aktiivne, kuna peab paranema,» sõnas Cinema For Peace Foundation esindaja Jaka Bizilj.

Navalnõi toetajate teatel võidi Navalnõi mürgitada Tomski lennujaama kohvikus. Ta jõi seal teed ja mürk võis olla tee sees. Nevalnõi lendas Tomskist Moskvasse, kuid ta tervis halvenes lennu ajal, mille tõttu otsustas lennuki meeskond teha Omskis vahemaandumise, kus Nevalnõi haiglasse viidi. 

Venemaa opositsioonijuht Aleksei Navalnõi viidi Venemaa Omski haiglast Saksamaa Berliini Charité haiglasse
Venemaa opositsioonijuht Aleksei Navalnõi viidi Venemaa Omski haiglast Saksamaa Berliini Charité haiglasse Foto: MAXIM KARMAYEV/EPA/Scanpix

Venemaa arstid on Navalnõi kohta vastuolulist infot avaldanud, kuid eitavad Nevalnõi mürgitamist. Nende sõnul tekkis opositsioonijuhil lennusõidul rõhu muutudes ja veresuhkru taseme langedes ainevahetushaigus.

Venemaa opositsioonijuht Aleksei Navalnõi augustis 2019 Moskva kohtus
Venemaa opositsioonijuht Aleksei Navalnõi augustis 2019 Moskva kohtus Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/Reuters/Scanpix

Opositsioonipoliitikute andmetel jälgisid Vene võimud Nevalnõi liikumist pidevalt, ka siis, kui ta oli Tomskis. Väidetavalt kogus politsei andmeid isegi selle kohta, mida opositsiooniliider toidupoest ostis.

Briti väljaande Th Guardian ajakirjanike arvates levitavad Vene võimud meelega infot, et nad jälgisid Nevalnõid, kuna siis saavad nad näidata, et nemad ei ole Nevalnõi tõenäolise mürgitamise taga.

Nevalnõi abikaasa Julia kirjutas möödunud nädalal Venemaa presidendil Vladimir Putinile kirja lubada ta abikaasa transportida Saksamaa haiglasse. 22. augustil viiski Saksamaa kiirabilennuk Venemaa opositsioonijuhi Berliini Charité haiglasse.

Opositsiooni pressiesindaja Kira Jarmõš sõnas, et nad ei ole Berliini haiglast Nevalnõi seisundi kohta uut infot saanud ja ta perekond ei ole andnud talle õigusi Nevalnõi seisundit kommneteerida.

Aleksei Anatoljevitš Navalnõi (4. juunil 1976 Moskva oblastis Odintsovo rajoonis Butõni külas) on Venemaa poliitik, jurist, ühiskonnategelane ja blogija.

Navalnõi on tuntud eelkõige oma korruptsioonivastase tegevuse tõttu.

Venemaa opositsioonijuhti on varem mitmel korral rünnatud ja talle on söövitavat ainet näkku visatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles