VIDEO ⟩ James Bondi filmist tuntud teleskoop sai kahjustada

Inna-Katrin Hein
Copy
Puerto Rico Arecibo observatooriumi suur raadioteleskoop
Puerto Rico Arecibo observatooriumi suur raadioteleskoop Foto: Brennan Linsley/AP/Scanpix

Puerto Ricos asuv kuulus Arecibo raadioteleskoop sai tugikaabli purunemise tagajärjel rängalt kahjustada.

Teleskoopi kinnihoidvatest kaablitest üks katkes ja tõmbas teleskoobitaldrikusse 30 meetri pikkuse rebendi, teatab npr.org.

Arecibo teleskoobi eest vastutav Kesk-Florida ülikool teatas oma leheküljel, et observatoorium on teleskoobi remondi ajaks suletud.

Arecibo observatooriumi juht Francisco Cordova sõnas, et eksperdid ei oska veel öelda kahjustuse suurust ja valmistuvad teleskoobi parandamiseks. Juht kinnitas, et keegi observatooriumi töötajatest juhtumis vigastada ega surma ei saanud.

«Peame teleskoobi parandama kiiresti, kuna paljud astronoomiaprojektid on pooleli ja teadlastel on teleskoopi vaja. Veel ei ole teada, mis õnnetuse põhjustas, kuid uurime,» lisas observatooriumi juht.

Rahvusvahelised astronoomide meeskonnad otsivad selle teleskoobi abil näiteks meie planeeti ohustada võivaid asteroide, kuid ka signaale, mis viitavad maavälisele elule.

Eelmisel korral suleti Arecibo teleskoop selle aasta juuli lõpul, kui piirkonnast liikus üle orkaan.

Teleskoop sai 2017. aasta Maria orkaanis kahjustada, parandustööd võtsid aega mitu kuud.

Arecibo teleskoop on 1995. aasta James Bondi filmi «GoldenEye» (007 ja Kuldsilm) kurikaela Alec Trevelyani (Sean Bean) baas. Teleskoobil peeti ka Bondi ja ta vastase viimane võitlus. 

Seda teleskoopi on näha ka 1997. aastal ulmefilmis «Contact».

300-meetrine Arecibo raadioteleskoop oli kuni 2016. aastani maailma suurim, kuid siis valmis Lõuna-Hiinas 500-meetrine sfääriline raadioteleskoop, mis kannab nüüd maailma suurima tiitlit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles