VIDEO ⟩ Arheoloogid leidsid 4800-aastase naisemuumia, kelle kätel on mumifitseernud laps

Inna-Katrin Hein
Copy
Muumiad. Pilt on illustreeriv
Muumiad. Pilt on illustreeriv Foto: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/Scanpix

Arheoloogid uurisid neli aastat tagasi Taiwani saarel leitud 4800 aasta vanust naisemuumiat, kelle kätel on ta laps, samuti muumia.

Arheoloogide sõnul leidsid nad Taichungis kunagisest matmispaigast 48 inimese jäänused, kuid nad ei osanud oodata, et seal on ka ema lapsega, teatab archaeology-world.com.

Teadlaste sõnul kinnitas ema ja lapse süsinikmeetodil uurimine, et nad elasid neoliitikumis ehk nooremal kiviajal ning et ligi 5000 aastat tagasi oli Taiwanil üsna arenenud ühiskond.

«Olime harjunud haudadest leidma üksikinimesi, kuid ema ja last me küll oodata ei osanud,» sõnas Taiwani rahvusmuuseumi antropoloog-arheoloog Chu Whei-lee.

Chu sõnul kestis kiviajast pärit naise ja lapse uurimine neli aastat. Naise luustiku mõõtmine näitas, et eluajal oli ta 160-sentimeetrine, laps aga 50-sentimeetrine ehk tegemist oli vastsündinuga.

Arvatakse, et nii ema kui laps surid sünnitusel, nad maeti koos ja nad mumifitseerusid looduslikult.

Taiwani ema ja lapse leid ei ole ainuke omalaadne. Arheoloogid leidsid 2019 Hiinas paigast, mida kutsutakse idapoolseks Pompeiks, 2000 aastat tagasi surnud ema ja lapse. Arvatakse, et ema ja laps hukkusid Kesk-Hiina Qinghai provintsi tabanud võimsas maavärinas, mattudes hoone rusude alla.

Ema muumia leiti põlvitavast asendist, laps süles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles