Loe, kes on Reet Linna lemmikud eesti muusikas

Raadio Elmar
Copy
Foto: Elmo Riig / Sakala

Raadiosaatejuht Henri Laumets ja telesaatejuht, laulja ning melomaan Reet Linna vestlesid järjekordses osas sarjast «Kuula mu laule» televisioonist, suvistest tegemistest, unistustest ja loomulikult lemmikutest eesti muusikas.

Teletöö algusaegadest meenutas Reet Linna, et ta visati kohe telepulti, millel oli õnneks ainult kolm nuppu, sest toona elektroonikat ei olnud ja muusikalise kuulmise ning rütmitunde abil sai esimene koorilaul ka salvestatud. «Higi jooksis, aga ära tegin!» kirjeldab Reet, kuidas ta toona «välja ujus». Tähtkujult kaksikud, istub teletöö talle valatult.

Pikk karjäär televisioonis on Reet Linnalt võtnud palju aega, aga teisalt andnud vastu palju tarkusi, toredaid kohtumisi, kolleege ja meeskondi, hetki, mida on raske sõnadesse panna. «Võib-olla on see banaalne ütlemine, aga kui teed, mida armastad, siis näed inimesi ja tööd teises valguses,» võtab ta ise kokku. Reet Linna unistuseks oleks teha koos meespartneriga õhtust meelelahutuslikku saadet, milles oleks kõike: natuke mängu, nalja ja muusikat. 

Viimasel ajal on nähatavasti tänu rohketele kordussaadetele tekkinud eriti palju tänaval teretajaid, lisandunud on ka kõnesid esinemispakkumistega. «Populaarsus hakkab nagu natuke ära väsitama,» ütles Reet Linna naerdes, aga on märkamise eest tänulik, «see on mõõdupuuks, et oleme õiget asja teinud.» Läbi aastakümnete teatakse, et armastatud laulja ja saatejuht joob kohvi meega, nii ongi talle kingitud lugematuid purke mett, aga ka kirju, kaardikesi ja muud. «Villaseid sokke on nii palju, et oma eluajal ma neid küll ära kanda ei jõua!» hõiskas Reet ja tunnistas, et Eesti rahvas on väga armas ja tähelepanelik.

Sel aastal lükkas Reet Linna puhkust seoses telesalvestustega edasi. Pooleldi naljaga ütles ta, et väga talle puhata ei meeldigi, sest puhkus on üks aja ja raha raiskamine. Nagu paljud kaasmaalasedki, on Reet otsustanud sel suvel avastada Eestimaad ja on seda juba teinudki. Käimata on veel paaris väga olulises kohas - esiteks Arvo Pärdi Keskuses ja teiseks Alatskivi lossis. Reet Linna arvates on Eestis tore kõikidel aastaaegadel: «Armastan suve, aga väga suur kuumus mulle ei istu. Talve armastan ka, sest üritan ikka mäesuusatamisega tegeleda. Eelmine aasta läks selles mõttes täiesti tuksi, sest lund ei olnud ja ma ei jõudnud isegi Kuutsemäele. Tõukekelguga sain korra edasi-tagasi sõita.»

Henri Laumets ja Reet Linna
Henri Laumets ja Reet Linna Foto: Raadio Elmar

Unistusest nimetab Reet Linna kõigepealt reise, aga kahtlustab samas, et väga kaugele enam vist ei reisi. Brasiilia ja Argentiina on need maad, mis meeldivad talle juba kooliajast saadik ja teine äärmus on Šotimaa ja Iirimaa, kus ta pole ka kunagi käinud. Samas on Reet tugevalt kahe jalaga maa peal: «Ma olen mõelnud niimoodi: kuradi vähe on jäänud elada. Kui mõistusega võtta, siis suurem osa elust on ju tegelikult elatud. Ma tahaksin, et need aastad, mis mul jäänud on, oleksid väga aktiivsed ja postiivsed, et ma jõuaksin selle aja jooksul veel tunda, haista ja armastada. Püüan elada nii, et lapsed saaksid kunagi öelda, et meil oli ikka äge ema!»

Kuivõrd «Kuula mu laule» on muusikasaade, valis end melomaaniks nimetav Reet Linna välja ka kümme lemmikut:

1. Fix «Grammofon»

Raadios töötades puutus Reet Linna kokku Taani muusikaspetsialistidega, kes kuulasid läbi hulgaliselt salvestusi ja jäid peatuma Fixil, nimetades seda maailmatasemel bändiks. «Ilma Fixita ei ole Eesti muusikat,» ütleb Reet ka ise, olles selle bändi liikmetega palju koos olnud nii Tartu muusikapäevadel kui teles.

2. Riho Sibul ja Maian Kärmas «Saladus»

Reet Linna avastas selle loo enda jaoks alles hiljuti, kui valmistas ette erisaateid «Sõbrad muusikas», mis toovad tele-ekraanidele inimesed, kes aastaid laval koos olnud või seda ühiselt loonud. Üheks selliseks paariks on Leelo Tungal ja Andres Valkonen. «Ma ei teadnud, et «Saladus» on nende lugu. Suhkur ja sool on siin koos nii sõnade kui kujundina ja see tekitab külmavärinaid,» lausus saatekülaline.

3. Kuradi Saar «Valel on ilusad jalad»

Selle ansambli solist on Reeda poeg Robert Linna. «Olen õnnelik, et ta on leidnud oma tee ja laulab nii hästi,» tunnistas Reet ja soovitas kuulata laulu teksti, mis tundub esmapilgul mänguline, aga on tegelikult tõsise sisuga.

4. Justament «Tõuse üles ja läheme ära»

See on saatekülalise lemmiklaul läbi aegade, mis puudutas teda sügavalt Vello Toomemetsa esituses Tartu muusikapäevadel. «Salvestasime seda esinemist televisiooni jaoks ja nägin suures plaanis Vellot laulmas. See oli nii ilus,» meenutab Reet Linna. Kuigi laulu on hiljem esitatud erinevates variantides, ei ole ta kõigi tõlgendustega päris nõus ja nimetab algsele esitusele kõige lähedasemaks Justamendi oma.

5. Ziggy Wild «Lean on me»

Kuigi meil Eestis ei saa ühe käe sõrmedelgi kokku lugeda naislauljaid, kes valdaks rock'n'rolli, on üks selline on suure kahupeaga Laura Prits, kes on Reet Linna sõnul täiesti vaimustav. 

6. Marju Kuut «Armastuse lugu»

Marjuga seob Reeta pikk sõprus ja koostöö, mis ulatub 70ndatesse. Seda laulu laulab Marju Kuut kõikide meelte ja kogu südamega.

7. Kolumbus Kris «Täna olen vaba»

See rokipunt on Reet Linnale meeldinud aastaid ja ta ei saa üldse ei saa aru, miks neid nii vähe näidatakse ja esile tuuakse. Neli toredas keskeas poissi, kellede käest on ta isegi ühe plaadi välja mangunud. Tegu on mõnusa, laheda rock'n'rolliga, mille tekstidki on positiivsed. 

8. Anett «Strong»

Noort artisti Anett Kulbinit oli Reet Linna ka varem näinud, aga tänu osalemisel selleaastasel Eesti Laulul jäi ta eriliselt silma. 

9. Merl «Armastus kõigepealt»

Natuke peab oma saba ka kergitama, seda enam, et on inimesi, kes seda ansamblit mäletavad. Tegu on tütarlaste ansambliga, kelle Marju Kuut kokku ja kõlama pani. Selleagse esinemiskostüümi - voodririidest õmmeldud alt laiad tunked -  annetas Reet Linna Eesti Muusika Kuulsuste Kotta.

10. Eesti Raadio Meeskvartett «Imeilus pühapäev»

Ansambel, mis tegutses vaid paar aastat 60ndatel ja milles Reet Linna isa oli bassihääl, meenutab talle lapsepõlve. See on muusika, mis väärib tänase päevani imetlust.

Kuula täispikka saadet ja kõiki laule järele siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles