Elmari muusikauudised

Raadio Elmar
Copy
Ansambel Justament Pärimusmuusika aidas.
Ansambel Justament Pärimusmuusika aidas. Foto: Sille Annuk / Postimees

Justamendi plaadil «Aastaring» jagub laule igaks kuuks, Veljo Tormise sünniaastapäeva tähistamine, Merle Lilje lavajuubel, Hedvig Hansoni esimene soolotuur sai alguse, uut muusikat ansamblilt muster ja Eurovsiooni uudiseid üle suure lombi.

Justamendi plaadil «Aastaring» jagub laule igaks kuuks

Oktoobri lõpus 40. sünnipäeva tähistav ansambel Justament avaldas oma 8. singli eelmise aasta lõpus ilmunud plaadilt «Aastaring», millel on olemas laulud iga kalendrikuu kohta. Loo «August» viisi autor on Justamendi trummari Tiidu poeg Karl Kevad, kes on tuntud indie-rock bändist The Boondocks ja kes kujundas ka Justamendi kalendri ning tegi plaadikujunduse. «Augusti» sõnad kirjutas Marek Sadam, muusikavideo Rasmus Allikult. 

Täitus 90 aastat päevast, mil sündis Eesti üks omanäolisemaid heliloojaid Veljo Tormis.

Veljo Tormise helilooming on midagi, mis on saanud otsekui eestluse omanäoliseks sümboliks. Veljo on kogunud meie, eestlaste, iidvana kultuuri - maailmatunnetuse, rahvalaulud ja muusika, sidunud need nagu rukkikõrred tüsedasse vihku ning toonud kodutalu vana palkrehe alla. Seal peksti terad ja tuulati, kuivatati. Siis viidi veskile. Pehmest jahust sai lõhnav leib. Selle leiva maitset teab pea iga eestlane. «Raua needmine», «Pikse litaania», «Ingerimaa õhtud», «Eesti ballaadid», «Sampo tagumine», «Helletused», filmi «Kevade» muusika. Seda, tugevalt turbast, suitsutarede lõhnast, lõpututest heinamaadest ning ugrilikkusest läbi imbunud laulude nimekirja võiks jätkata pikalt. Pikemalt kui mahuks ühe kauni suveõhtu kontsertkavasse. 

8. augusti õhtul kogunesid Viljandi Pärimusmuusika Aita seda märgilist sündmust tähistama Eesti Rahvusmeeskoor, Tormis Quartet, Metsatöll ja mitmed regilaulude eestlauljad.

Merle Lilje tähistab lavajuubelit

Nelikümmend viis aastat kuulajaid rõõmustanud lauljanna usub, et on lavale sündinud, sest talle meeldib väga esineda ja ta naudib publikult saadavat tagasisidet ning energiat. Ansambel Laine kõrval on ta viimastel aastatel teinud ka edukat soolokarjääri. Kohe-kohe ilmub Merle Lilje teine sooloplaat «Valgus», mille repertuaar on ühtlasem ja meeleolult rahulikum. Uuele plaadile on jõudnud dzässilikumad ja bossanovalikud laulud. Plaadil «Valgus» teevad kaasa ka noored muusikud - saksofonist Nikita Korzoun ja kitarrist Laur Joamets. Merle Lilje on ilmuva albumiga väga rahul - tööd on olnud palju, aga see pakkus suurt naudingut.

Hedvig Hansoni esimene soolotuur sai alguse

Hedvig Hanson alustas mõisatuuri «Helisevad õhtud». Hedvig Hanson on juba 25 aastat lavadel esinenud ja seda väga erinevates koosseisudes - duost bigbändini. Soolokontsertide korraldamise tingis ühelt poolt kevadine teadmatus, kas ja kuidas üldse neid teha saab ning teisalt soov end proovile panna. Sõitmine võib osutuda ringreisi kõige väsitavamaks osaks, esinemine on aga kosutav nii artistile kui publikule. Kontserdid toimuvad mõisates ja kõiki sealseid klavereid ei ole Hedvig Hanson veel näinud ning laseb ennast seega üllatada. Lisaks sellele, et tempot võiks aeglasemaks võtta, tahab Hedvig Hanson, kes end ise saadab, rõhutada ka elava pilli mõtet: «Väga lihtne oleks võtta kaasa oma elektriline pill, sest ta on sinu pill ja kogu aeg hääles, aga sisuliselt on see arvuti. Klaver on elav pill, tal on oma hing ja oma lugu jutustada. Ma olen mõisatel palunud uurida klaveri ajalugu, kust on see tulnud, kes on sellel mänginud ja räägin sellest kuulajatele.»

Eurovisiooni lauluvõistlusest tehakse Ameerika versioon

Kuigi täpseid kuupäevi pole veel paika pandud, toimub võistlus Ameerika pühadeperioodil, seega järgmise aasta lõpus. Konkursist võtab osa 50 USA osariiki. Nagu Eurovisioonil, võivad osalejateks olla soololauljad, duod või kuni kuueliikmelised kollektiivid. Ameerika lauluvõistluse formaat sarnaneb Eurovisiooni omaga, kus toimuvad poolfinaalid ja suurejooneline finaal.

Erinevalt Eurovisioonist, kus võistlejad selgitab välja iga osalejariigi rahvusringhääling, selguvad Ameerika lauluvõistlusel osalejad professionaalsetest muusikutest koosneva žürii arvamuse ja piirkondlike publikuhääletuste tulemuste kokku liitmisel.

Praegu pole teada, kas ja kuidas toimub konkursil hääletamine, nimelt hõlmavad 50 konkureerivat osariiki kuut erinevat ajavööndit. Teadmata on seegi, milline telekanal saadet otseülekandena näitab.

«The American Song Contesti» üks eestvedajaid on Christer Björkman, kes 1992. aastal Eurovisioonil Rootsit esindas. «Nüüd on mul privileeg kasutada kõike, mida ma lauluvõistluse formaadi kohta tean, ning seda enda nägemise järgi ümber teha ja tuua publikuni, kellel lauluvõistlusega varasemat sidet ei ole,» rääkis Björkman.

USA lauluvõistluse produtsent Ben Silverman ütles, et praegusel ajal on sellise sündmuse korraldamine eriti oluline, sest USA-s on mitmeid probleeme, mis ühiskonda lõhestavad. Lauluvõistlus annab aga võimaluse need probleemid unustada ja ühiselt kultuuri nautida.

Uut muusikat ansamblilt muster

Ansambel muster on salvestanud uue laulu pealkirjaga «Kas kuuled mu häält?». Kollektiivi laulja Mait Mikussaare sõnul on lugu stiililiselt midagi uut, sest bändi varasemalt ilmunud lood on kõlanud pigem rokilikus stiilis. «Plaanime ka tulevikus oma muusikasse rohkem elektroonilisi elemente kaasata, et muusika kõlaks värskemalt ja mitmekesisemalt,» sõnas ta. muster on eestikeelne rokkbänd, kuhu kuuluvad Erik Mikussaar kitarril, Kert Laur trummidel ja laulja Mait Mikussaar. 2018. aastal pälvis muster Noortebändi finaalis publiku lemmiku tiitli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles