PILDID JA VIDEO ⟩ Indoneesia Sinabungi vulkaan ärkas ellu ja saatis taevasse võimsa tuhapilve

Inna-Katrin Hein
Copy

Indoneesias asuv Sinabungi vulkaan on viimase kolme päeva jooksul pursanud kaks korda, saates 10. augustil tuha- ja suitsupilve 5 kilomeetri kõrgusele. Esimese, 8. augusti purske tuhapilv jõudis 2 kilomeetri kõrgusele.

Indoneesia võimud andsid Põhja-Sumatra Karo piirkonna elanikele hoiatuse, et nad hoiaksid vulkaanist vähemalt 3 kilomeetri kaugusele ja kannaksid hingamisteid kaitsvaid maske, kuid evakuatsiooni veel ei toimu, teatab express.co.uk.

Sinabungi vulkaani observatoorium hoiatas lennukeid ida-kagu suunalise tuhapilve eest.

Indoneesia Põhja-Sumatra saare Sinabungi vulkaan hakkas purskama, saates tuha kilomeetrite kõrgusele
Indoneesia Põhja-Sumatra saare Sinabungi vulkaan hakkas purskama, saates tuha kilomeetrite kõrgusele Foto: ANTARA FOTO/via REUTERS/Scanpix

Sinabungi vulkaan, mis pärast sajandeid kestnud vaikust hakkas 2010 ootamatult purskama, asub meie planeedi vulkaaniliselt ja seismiliselt aktiivses piirkonnas, Vaikse ookeani Tulerõngas.

Senistest pursetest kõige võimsam oli 2016. aastal, mil hukkus seitse inimest ja kümned said vigastada.

2460 meetri kõrgune Sinabingi vulkaan asub Indoneesia Põhja-Sumatra saare Kato platool, olles Indoneesia pealinnasta Jakartast 1400 kilomeetri ja Malaisia pealinnast Kuala Lumpurist vaid 366 kilomeetri kaugusel.

Indoneesias on kokku 127 aktiivvulkaani.

Vaikse ookeani Tulerõngas, kus asub ka Sinabungi vulkaan, leiab aset enamik meie planeedi maavärinatest ja vulkaanipursetest.

Tulerõngas kulgeb 40 000 kilomeetri ulatuses mööda tektoonilisi plaate, ookeanisügavikke ja vulkaanilisi saari. Tulerõngas on 450 vulkaani, mis on 75 protsenti maailma aktiivsetest ja magavatest vulkaanidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles