VÄÄRT FILM ⟩ Tartuffi avab troopiline melodraama saatusest räsitud õdede vahelisest õrnusest

Liina Suvi Ristoja
, filmi- ja teletoimetaja
Copy
«Nähtamatu elu»
«Nähtamatu elu» Foto: Tartuff

Täna õhtul avatakse Tartus PÖFFi armastusfilmide festival Tartuff, mida saab esimest korda külastada ka virtuaalselt. Festivali avab lõunamaiselt soe ja kurblikult õrn ning inimlik melodraama «Nähtamatu elu» (Invisible Life of Eurídice Gusmão, Brasiilia-Saksamaa 2019).

End troopiliseks melodraamaks nimetav linateos räägib kahest üksteisega kokku kasvanud õest 1950ndate aastate Rio de Janeiros. Gusmãode perekonnas sirgub kaks erineva iseloomuga õde: Guida naudib kogu hingest elu, Eurídice on pühendunud klaverimängule. Ühel heal päeval armub Guida kreeka meremehesse ja lahkub koos temaga omavoliliselt kodust. Abielu ei lähe aga roosiliselt ja ta on sunnitud tagasi pöörduma. Paraku on noorte naiste isa nagu kogu ühiskondki konservatiivne ja et perekonnale mitte häbi teha, sulgeb ta Guida ees koduukse. Kui Guida küsib oma õe järele, valetab isa, et too õpib välismaal. Guida ja Eurídice kaotavad kontakti, kuid ei jäta lootust jälle kohtuda. Nad elavad, nagu oskavad, ja võtavad vastu selle, mida saatus neile pakub.

Režissöör pühendab oma filmi kõigile neile naistele, kellest Brasiilia ühiskond on kaua mööda vaadanud, neid nähtamatuks pidades.

Lugu põhineb Martha Batalha romaanil «Eurídice Gusmão nähtamatu elu». Film linastus 2019. aastal mainekal Cannes’i filmifestivalil programmis «Un Certain Regard» ja võitis seal peaauhinna. Brasiilia esitas filmi riigi esindajana ka Oscaritele. 

USA filmiorganisatsiooni The National Board of Review hinnangul on tegu 2019. aasta ühe kõige huvitavama mitteingliskeelse mängufilmiga. «See on sedasorti armastuslugu, mida saab harva kinoekraanil näha – tõeline pärl,» kirjutab USA juhtivaid meelelahutustööstuse väljaandeid The Wrap. 

Festival pakub vaatajaile kokku 17 linateost, mis käsitlevad armastuse kõikvõimalikke variatsioone. Kõik filmid linastuvad Eestis esimest korda.

Mullu oli Tartuffi keskmes muusika, tunamullu kirjandus – tänavu on festivali alateemaks kunst ja näha saab filme Banksyst, Marcel Duchampist, Alberto Giacomettist ja teistest kunstnikest. Lisaks filmiseanssidele leiab Tartus aset hulk kunstiteemalisi üritusi alates näitustest ja performance'itest ning lõpetades sümpoosionide ja ekskursioonidega.

Mahukast kõrvalprogrammist leiab ligemale 30 üritust: näiteks täna kell 22 Raekoja platsil algaval tseremoonial annavad kontserdi Maarja Nuut ja Hendrik Kaljujärv.

Vaata festivali kava siit.

Koroonaviirusega seoses tuleb tavapärase 1200 tooli asemel vabaõhukinoks muutuvale raeplatsile vaid 500 tooli, mis paigutatakse 2+2 reeglit arvestades. Athena keskuses toimuvatele dokumentaal- ja lastefilmide seanssidele lubatakse kuni 120 inimest, seansside vahel desinfitseeritakse pindu ja tasuta on saadaval kaitsemaskid.

Korraldajad paluvad külastajatel hoida distantsi ja istekohtade täitumisel vaadata filme Tartuffi virtuaalses kinosaalis, mis avab uksed veebiplatvormil Elisa Stage. Filmid on kättesaadavad üle terve Eesti ning pileti saab soetada siit.

Kõik Tartus toimuvad seansid ja enamik üritusi on vaatajatele tasuta. Virtuaalse festivali piletid maksavad neli ja kaheksa eurot. Filmi saab hakata vaatama kohe pärast selle Tartu seansi lõppu ja pilet kehtib kuni festivali lõpuni.

Tartuff on Baltimaade suurim vabaõhufilmifestival, mis leiab aset juba 15. korda. Seda korraldab Pimedate Ööde filmifestival koostöös Tartu linna, Tartu filmifondi ja Tartu loomemajanduskeskusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles