Itaalia politsei tegi kindlaks turisti, kes lõhkus Napoleoni õe kuju kolm varvast

Inna-Katrin Hein
Copy
Itaalia skulptori Antonio Canova skulptuur Pauline Bonaparte'ist Venus Victrix'ina. Kuju asub Rooma Borghese galeriis.
Itaalia skulptori Antonio Canova skulptuur Pauline Bonaparte'ist Venus Victrix'ina. Kuju asub Rooma Borghese galeriis. Foto: Fabio Mazzarella/Sintesi/SIPA/Scanpix

Itaalia politsei teatel tegid nad kindlaks turisti, kes Põhja-Itaalias Possagnos Gipsoteca muuseumis foto jaoks poseerides lõhkus ühe kuju kolm varvast.

Tegemist on 50-aastase austerlasega, kelle nime ei avalikustatud, kuid teatati, et ta oli kaheksast Austria turistist koosnenud grupis, vahendab cnn.com.

Gipsoteca muuseumi turvakaamera salvestise läbivaatamine näitas, et turist hüppas kuju alusele, et kujuga koos selfit teha ja kaaslastel end pildistada lasta. Tema jalad sattusid kuju parema jala varvastele, millest kolm murdusid.

Turisti jälile jõuti ka veel sellega, et koroonaviiruse tõttu peavad kõik külastajad oma nime ja kontaktandmed kirja panema.

Intsident skulptor Antonio Canova 200-aastase marmorkuju kipsist koopiaga leidis aset 31. juulil.

Tegemist oli Prantsuse valitseja Napoleon I (1769 - 1821) õe Pauline Bonaparte’i (1780 - 1825) kujuga, mis kannab nime Venus Victrix ehk Võidukas Veenus.

1809. aasta maal Pauline Bonaparte'ist
1809. aasta maal Pauline Bonaparte'ist Foto: /akg-images/Scanpix

Pauline Bonaparte tekitas 1808 poolaktina poseerides skandaali, mida ajakirjandus agaralt kajastas. Oli neid selle ajastu kuulsaid ja rikkaid, kes selle tõttu lõpetasid Pauline’iga suhtlemise.

Pauline Bonaparte’i originaalkuju, mis on marmorist, asub Itaalia pealinna Rooma Borghese galeriis.

Itaalia skulptori Antonio Canova skulptuur Pauline Bonaparte'ist Venus Victrix'ina. Kuju asub Rooma Borghese galeriis
Itaalia skulptori Antonio Canova skulptuur Pauline Bonaparte'ist Venus Victrix'ina. Kuju asub Rooma Borghese galeriis Foto: Fabio Mazzarella/Sintesi/SIPA/Scanpix

Antonio Canova oli 18. - 19. sajandi tuntud skulptor, kelle eluaastad olid 1757 – 1822 ja kes sai tuntuks just marmorkujudega.

Itaalia Possagno Gipsoteca muuseumi teatel ei ole veel teada, kuidas kuju taastada, kuid nad loodavad, et see on võimalik.

Antonio Canova fondi president Vittorio Sgarbi teatas sotsiaalmeedias, et pöördus politsei poole ja nõudis kahjutekitajast turisiti karistamist. Trevisio kohus kaalub, kas austerlasele esitada kuju lõhkumise eest süüdistus.

Tegemist ei olnud esimese korraga, mil koos kujuga fotot teha tahtnud inimene kunstiteost kahjustas. 2018. aasta oktoobris tekitas Venemaal Jekaterinburgis asvas muuseumis kahju naine, kes selfit tehes lükkas ümber Francisco Goya ja Salvador Dali maali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles