VIDEO ⟩ Ekskuningas Juan Carlos peab Hispaaniast põgenema kahtlase raha ja eksarmukese paljastuste tõttu (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Hispaania ekskuningas Juan Carlos 2018
Hispaania ekskuningas Juan Carlos 2018 Foto: Jaime Reina/AFP/Scanpix

Kahtlased miljonid ja eksarmukese paljastused viisid selleni, et Hispaania endine kuningas Juan Carlos peab kodumaa tolmu jalgelt pühkima ja eksiili minema.

82-aastane eksmonarh, keda on juba pikka aega süüdistatud korruptsioonis, teatas 3. augustil, et ta lahkub kodumaalt, kirjutab bbc.com. 

Juan Carlos kirjutas oma pojale, praegusele kuningale Felipe VI kirja, milles teatas, et tahab praegu võimul olevale kuningale vaid head ja selle tõttu lahkub Hispaaniast.

«Olen seda lahkumissõnumit kirjutades kurb, kuid samas rahulik,» on Hispaania endise kuninga kirjas.

Hispaania kuningas Felipe VI (paremal) ja ta isa, ekskuningas Juan Carlos mais 2019
Hispaania kuningas Felipe VI (paremal) ja ta isa, ekskuningas Juan Carlos mais 2019 Foto: Paco Campos/EPA/Scanpix

Kuni 2014. aastani Hispaania troonil olnud Juan Carlose elu läks tuliseks pärast seda, kui Hispaania meedia sai jälile ta hämaratele tehingutele Saudi Araabias. Väidetavalt sai Juan Carlos 2008 Saudi Araabiat siis valitsenud kuningalt Abdullahilt 100 miljonit dollarit (64,8 miljonit eurot), mille saudi valitseja kandis läbi Panamas registreeritud fondi Šveitsi pangakontole.

Esimesena kirjutas Hispaania kuninga kummalisest rahast Šveitsi väljaanne La Tribune de Genve. Endine kuningas teatas oma advokaadi vahendusel, et ei soovi väidetavalt Saudi Araabiast saadud raha saamist kommenteerida.

Hispaania ja Šveitsi meedia on regulaarselt paljastanud uusi detaile raha kohta, mis lõhnab korruptsiooni järele.

Skandaal Juan Carlose ümber algas 2018, kui Hispaania meedia avaldas häälesalevestise, millel Juan Carlose endine armuke, sakslanna Corinna Larsen räägib korruptsioonist ja makuspettusest.

Larseni sõnul sai Juan Carlos Saudi Araabiast raha pärast seda, kui Hispaania ehitusettevõtete konsortsium sai õiguse ehitada Saudi Araabia pühade linnade Meka ja Medina vahele kiirrongiliini. Lepingu maksumus oli 6,7 miljardit eurot.

Šveitsi majanduskuritegude uurijad kuulasid Larseni seose Juan Carlose Saudi Araabia rahaga üle ja sakslanna väitis, et Hispaania kuningas Juan Carlos kandis 65 miljonit eurot tema Bahama kontole ja veel ühe summa Šveitsi pangakontole.

Hispaania väljaanne El Pais kirjutas, et Larseni sõnul väljendas Juan Carlos talle raha andmisega oma armastust ja tänu, mitte ei üritanud raha peita.

Nii Hispaania kui Šveitsi võimud on uurinud Juan Carlosele välisriigist kantud raha, kahtlustades samas rahapesu ja korruptsiooni.

Hispaania meedia teatel ei ole Juan Carlos Šveitsis majanduskuriteos uurimise all, kuigi ta on seotud uuritavate rahaülekannetega.

Uurijad on viimastel kuudel saanud Hispaania ekskuninga «musta raha» kohta üha rohkem infot.

Veebileht El Espagnol teatel avaldas Šveitsi advokaat Genfi prokuratuurile, et talle anti ülesandeks peita Hispaania nüüdseks endise kuninga kahtlast raha, mida ei olnud just vähe.

Hispaania vasakpartei Podemos nõudis, et Juan Carlosele esitatakse rahapesusüüdistus. Hispaania parlament otsustas märtsis siiski mitte algatada uurimist endise monarhi suhtes, kes on pärast 2014. aastal tagasiastumist kaotanud puutumatuse.

Hispaania ülemkohus teatas juunis, et uurib kas endist kuningat saab pärast troonist loobumist võtta seadust rikkuvate tegude eest vastutusele.

Juan Carlose skandaal ei ole jätnud puutumata ka praegust kuningat Felipe VI.

Hispaania kuningas Felipe VI oleks pidanud saama Panamas asuva fondi rahasaajaks, kuid ta teatas, et ei soovi tegemist teha millegagi, mis võib olla seotud finantskuritegudega.

Selle aasta märtsis oli skandaal Juan Carlose ümber paisunud juba nii suureks, et kuningas Felipe VI võttis isalt ära riikliku iga-aastase rahalise toetuse, mis oli 200 000 eurot. Juan Carlos sõna otsese mõttes vaesus oma kodumaal, kuid välisriikide varjatud kontodel on tal raha küll.

Juan Carlosest sai Hispaania kuningas 1975 pärast fašistliku diktaatori Francisco Franco surma. 39 aastat Hispaanias valitsenud kuningas oli pikka aega väga populaarne, teda peeti Hispaanias demokraatia taaskinnistajaks.

Juan Carlose elu ja valitsemise teises pooles saatsid teda skandaalid. 2012. aastal pidi ta paluma avalikult vabandust, et raiskas finantskriisis olnud riigi raha, käies Botswanas safaril.

Juan Carlose ja ta naise, kuninganna Sofia vanim tütar Cristina sattus samal ajal skandaali. Teda süüdistati oma abikaasa, endise käsipalli olümpiamedalisti Inaki Uradangari firma maksupettusele kaasa aitamises.

Cristina vabastati lõpuks süüdistusest, kuid ta mees sai kuue aasta pikkuse vangistuse.

Hispaanlaste silmis oli kogu kuninglik pere läbi ja lõhki korrumpeerunud, saades Hispaania korruptsiooni sümboliteks. See asjaolu mõjutas, et Juan Carlost 2014 loobus troonist oma poja kroonprints Felipe kasuks.

Kuid skandaalid on jätkunud ja Hispaania kuningakoda on madalseisus.

Hispaania praegune kuningas on Felipe VI, kes sai troonile pärast oma isa Juan Carlose troonist loobumist 2014.

30. jaanuaril 1968 sündinud kuninga täisnimi on Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y Grecia. Tal on kaks vanemat õde, infanta Elena, Lugo hertsoginna ja infanta Cristina.

Felipe VI abiellus 2004 teleajakirjaniku Letizia Ortiziga, neil on kaks tütart, troonipärija, Asturiase printsess Leonor ja printsess Sofia.

Hispaania kuninglik perekond: vasakult kuninganna Letizia, kuningas Felipe VI, nende ees printsess Sofia, ekskuningas Juan Carlos, tema ees troonipärija printsess Leonor ja ekskuninganna Sofia
Hispaania kuninglik perekond: vasakult kuninganna Letizia, kuningas Felipe VI, nende ees printsess Sofia, ekskuningas Juan Carlos, tema ees troonipärija printsess Leonor ja ekskuninganna Sofia Foto: Jaime Reina/AFP/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles