PILDID JA VIDEO ⟩ Teadlased leidsid lisaks mammutile ka tema ekskremente, mis annavad pildi ta toidust

Inna-Katrin Hein
Copy
Venemaa polaaruuringute keskuse teadlased ja kohalik neenets Jamali poolsaare järvest leitud mammutiluudega
Venemaa polaaruuringute keskuse teadlased ja kohalik neenets Jamali poolsaare järvest leitud mammutiluudega Foto: TASS/Scanpix

Venemaa põhjaosas asuva Jamali poolsaare järvest leiti mammutiluid ja uus ekspeditsioon avastas varem leidmata luud, mille tõttu said teadlased täiusliku mammutiskeleti.

Uurijad kaevasid viis päeva Petšenelava järve äärses mudas ja savis ning ükshaaval leiti ülejäänud luud, mis olid üsna suurel alal laiali, teatab siberiantimes.com.

Venemaa teadlaste sõnul oli leitud mammut isane, kolm meetrit kõrge ja suri 15 – 20-aastasena. Tegemist on kolmanda Jamali poolsaarelt leitud mammutiga.

«Sellest pleistotseeni ajastu hiiglasest on palju alles, kaasa arvatud lülisammas, osa lihaseid ja nahka. Arvasime, et looma ülejäänud luud on pinnases anatoomilises järjekorras ning leiame need kergelt ja kiiresti, kuid nende kättesaamine savist oli üsna raske,» sõnas Venemaa polaaruuringute keskuse teadlane Andrei Gusev.

Ta lisas, et varem leidmata luud olid segamini ja üksteisest kaugel ning neil tuli suur ala läbi kaevata. Lisaks leiti mammuti fossiilseid ekskremente, mida ei tule ette just sageli.

Venemaa polaaruuringute keskuse juht Dmitri Frolov selgitas, et kindlasti on ekskremendid selle mammuti omad, kelle luud nad leidsid. Sellele viitab nii luude kui fossiilsete väljaheidete asukoht.

«Ekskremendid näitavad, mida mammut enne oma surma sõi. Samuti seda, millised taimed sel ajal kasvasid, mida ta toiduks tarvitas,» sõnas Frolov.

Vene teadlased panid leitud mammutile hüüdnimeks Tadibe kolme Sejaka küla neenetsist venna Konstantini, Jakovi ja Aleksandri järgi, kelle perekonnanimi on Tadibe. Nemad leidsid esimesed mammutiluud ja vendadest vanim Konstantin Tadibe võttis kontakti Venemaa polaaruuringute keskusega.

Paleontoloog Andrei Gusev sõnas, et nad tunnevad varasemast jahimees Konstantin Tadibet ja on talle tänulikud, et ta mammutileiust kiiresti teatas.

Vennad aitasid uurijatel mammutiluid veest välja tuua ja savist välja kaevata.

Droonifoto Jamali poolsaare järveäärsest kohast, millest kaevati välja mammutiluud
Droonifoto Jamali poolsaare järveäärsest kohast, millest kaevati välja mammutiluud Foto: TASS/Scanpix

Uurijate teatel on mammuti surm mõistatus, sest ta luudel ja nahal ei leitud vigastusi. Samuti ei saanud ta hukkuda küttide tõttu, sest rohkem kui 10 000 aastat tagasi ei elanud Jamali poolsaarel veel inimesi.

Geoloog Pavel Kosintsev arvas, et mammut kukkus suurde maismaalõhesse ja külmus sinna. Kuid tuhandete aastate jooksul muutus maapind mitmesuguste geoloogiliste ja kliimaprotsesside tõttu ning mammuti luud tulid päevavalgele.

Mammutiluude väljakaevamine Jamali poolsaarel
Mammutiluude väljakaevamine Jamali poolsaarel Foto: TASS/Scanpix

Jamali poolsaarelt on varem leitud kaks mammutit. Teine mammut, mis leiti 2007 ja sai nimeks Ljuba, on maailma kõige paremini säilinud noor mammut. Esimene avastati 1988, sai Nimeks Maša ja on teismeline mammut.

Jamali poolsaar asub Venemaa Lääne-Siberi loodeoasas, pikkus on 700 kilomeetrit ja laius 240 kilomeetrit. Poolsaart ümbritsevad Kara meri ja selle osad, Baidarata laht ja Obi laht. Malõgini väin eraldab poolsaart Belõi saarest.

Mammut (Mammuthus) on londiliste seltsi elevantlaste sugukonda kuulunud perekond.

Nad ilmusid 4,8 miljonit aastat tagasi ja surid välja viimase jääaja lõpus umbes 10 000 aastat tagasi. Need loomad elasid Euraasias, Aafrikas ja Põhja-Ameerikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles