PILDID JA VIDEO ⟩ Koroonapiirangute vastased täitsid Berliini tänavad: meie oleme teine laine (1)

Inna-Katrin Hein
Copy

Möödunud nädalalõpul toimus Saksamaa pealinnas Berliinis umbes 20 000 inimese osavõtul koroonapiirangute vastane meeleavaldus.

Sotsiaalmeedias reklaamiti sündmust pealkirja all «Tag der Freiheit» ja see tõi kohale igat masti inimesi, kaasa arvarud fooliummütside kandjaid, kes olid kõige vastu, nii koroonapiirangute kui ka võimaliku loodava vaktsiini vastu. Nende sõnul on koroonaviirus lastud valla inimkonna arvuliseks vähendamiseks ja kontrollimiseks, teatab reuters.com. 

Berliinis toimus 1. augustil koroonapiirangute vastane meeleavaldus
Berliinis toimus 1. augustil koroonapiirangute vastane meeleavaldus Foto: FABRIZIO BENSCH/Reuters/Scanpix

«Meie oleme koroonaviiruse teine laine,» hüüdsid meeleavaldajad liikudes Brandenburgi väravate juurde.

Väljaastumise kritiseerijad märkasid, et sündmuse pealkiri oli otsene viide Saksamaa diktaatori Adolf Hitleri lemmikrežissööri Leni Riefenstahli natsipropagandafilmile «Tag der Freiheit», mis valmis 1935. Filmis näidatakse natsipartei konverentsi Nürnbergis ja Saksa relvajõude.

Berliini nüüdsel meeleavaldusel olid kohal nii neonatsid kui ka äärmusvasakpoolsed.

Saksamaa seadused ei keela meeleavalduste korraldamist, kuid koroonaviiruse tõttu tuleb kanda maske ja hoida kahemeetrist vahet. 1. augusti meeleavaldusel oli palju inimesi koos ja nad eirasid koroonadistantsi. Berliini arstide arvates on varsti oodata koroonaviirusse nakatunute arvu kasvu.

«Ei turvadistantsi ega näomaski. Need covidioodid ohustasid enda ja teiste tervist, hävitades kõike seda, mida koroonaviiruse levimise takistamiseks on tehtud. Vastutustundetu!,» kirjutas Saksamaa liidupäeva saadik Saskia Esken Twitteris.

Saksamaa viroloogid ja koroonaarstid hoiatasid, et kui inimesed hakkavad massiliselt koroonareegleid eirama, on oodata koroonaviiruse teist lainet.

Saksamaa koroonaolukorda jälgiv Robert Kochi instituut teatas 1. augustil, et diagnoositi 955 uut nakatumist. Tegemist on suurima arvu nakatunutega alates maist, kui nakatunute arv hakkas vähenema.

Brandenburgi liidumaa poliitik Jan Redmann oli sama kõva sõnaga kui liidumaasaadik Esken. «Ligi 1000 uut nakatumist ja Berliinis ikka mässatakse piirangute vastu. Sellist lollust ei tohi taluda,» teatas Redmann sotsiaalmeedias.

Meeleavaldusel hoidsid korda kümned politseinikud, kellest osa said protestijate rünnakutes kannatada.

Saksamaal on koroonaviiruse diagnoosiga üle 211 000 inimese, viirushaigusest on paranenud 193 600 inimest ja surnud on 9226 inimest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles