Londonis maksti Rembrandti autoportree eest 14,5 miljonit naela

Inna-Katrin Hein
Copy
Hollandi kunstniku Rembrandti portree, mille eest Londoni Sotheby's oksjonimaja oksjonil maksti 14,5 miljonit naela
Hollandi kunstniku Rembrandti portree, mille eest Londoni Sotheby's oksjonimaja oksjonil maksti 14,5 miljonit naela Foto: NEIL HALL/EPA/Scanpix

Suurbritannia pealinnas Londonis 28. juulil toimunud Sotheby’s oksjonimaja oksjonil müüdi haruldane Rembrandti autoportree 14,5 miljoni naela (16 miljonit eurot) eest.

Oksjonimaja kinnitusel on see suurim summa, mis 17. sajandi Hollandi maalikunstniku Rembrandti portree eest on välja käidud, teatab afp.com.

Eelmine Rembrandti autoportree hinnarekord oli 7 miljonit naela (7,7 miljonit eurot) ja see maksti 2003. aastal toimunud oksjonil.

Sotheby’se oksjonimaja kunstieksperdid arvasid, et Rembrandti portree eest võidakse maksta 12 – 16 miljonit naela (13,2 – 17,6 miljonit eurot). Teose alghinnaks määrati 10 miljonit naela (11 miljonit eurot).

Asjatundjate sõnul valmis Rembrandtil autoportree 1632, kui ta oli 26-aastane ja ta hakkas Amsterdamis kunstnikuna kuulsaks saama.

Hollandi kunstniku Rembrandti portreemaal, mille eest maksti Londoni oksjonil 14,5 miljonit naela
Hollandi kunstniku Rembrandti portreemaal, mille eest maksti Londoni oksjonil 14,5 miljonit naela Foto: Sothebys/Scanpix

«Meile teadaolevalt tegi kunstnik oma portree väga lühikese ajaga. Kui Rembrandt pildi signeeris, siis oli see veel märg. Ta allkiri on vajunud maali värvide sisse, olles nagu pitsat,» selgitasid Sotheby’se oksjonimaja esindajad.

Oksjonimaja teatel oli Rembrandti portreest huvitatud kuus enampakkujat. Pildi sai anonüümseks jääda soovinud kunstikollektsionäär.

Kokku müüdi 28. juuli Londoni oksjonil 71 teost. Nende seas olid ka sakslase Gerhard Richteri, hispaanlase Joan Miró ja britt Francis Baconi tööd.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (15. juuli 1606 Leiden – 4. oktoober 1669 Amsterdam) oli 17. sajandi Euroopa üks tuntumaid maalikunstnikke ja Hollandi tuntuim kunstnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles