16. sajandi raamatu vahelt leiti poolsöödud küpsis

Inna-Katrin Hein
Copy
Vanad haruldased raamatud. Pilt on illustreeriv
Vanad haruldased raamatud. Pilt on illustreeriv Foto: Neil Hall/Reuters/Scanpix

Üks Briti koolipoiss lehitses 1970. aastatel vana raamatut teadmata, mis see on ja hiljem jõudis see haruldus Cambridge’i ülikooli raamatukokku.

Tegemist oli 1529. aastal avaldatud Püha Augustinuse teosega, mis on Cambridge’i ülikooli haruldaste raamatute arhiivis, kus toit, jook ja isegi kirjutusvahendid on keelatud, teatab archaeology-world.com

Arhiivi asejuht Emily Dourish leidis 16. sajandi raamatut kontrollides selle vahelt šokolaaditükkidega võiküpsise, mis oli poolsöödud.

«Tõenäoliselt oli see mõni koolipoiss, kes vaatas 50 aastat tagasi raamatut, süües samal ajal šokolaaditükkidega küpsist, millest ta ampsu võttis, kuid ülejäänu raamatu vahele jättis. Saime Püha Augustinuse teose kingitusena ja me ei lapanud raamatut kohe läbi, vaid panime riiulisse. Küpsise leidmine oli üllatav. Kui andsin raamatu meie konservaatorile, et ta selle võist, šokolaadist ja küpsisepurust puhastaks, vajus tal suu lahti,» selgitas Dourish.

Konservaatorid suutsid käsitsi kirjutatud raamatu lehekülgedelt eemaldada šokolaadi ja küpsisepuru, kuid mitte küpsetise jäetud võiplekki.

Cambridge’i haruldaste raamatute osakond säutsus: «Lehekülgede märkimiseks on meil happevaba paber, palun ärge kasutage selleks küpsetisi».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles